Jak obliczyc potęgę?
systa: Witam. będę wdzięczna jak mi ktos wyjaśni jesli mam przykład :
log1,1 1,331
to wychodzi mi (1,1)x = 1,331
i mam teraz problem bo totalnie nie wime skąd moge wiedzieć i jak do tego dojsc jaka to
będzie potęga? jak do tego dojść?
2 kwi 16:48
tim: x = 3
Kolejne potęgi 11 masz np. w trójkącie Pascala
2 kwi 16:49
systa: dalej nie rozumiem

Juro mam sprawdzian z tych logarytmow a niestety moja matematyka
bardzo kuleje... ale nuczycielk na bank nic nie mowiła o jakims trójkącie pascala? skąd
mogę wiedzieć,ze to 3? a w zasadzie skąd ta cyfra się wzięła?
2 kwi 16:51
tim: O Pascala to ogólnie... Sprawdzasz na kalkulatorze 112 oraz 113 itd, aż znajdziesz
wynik..
1,13 = 1,331
2 kwi 16:53
systa: to może podam inny przykład

np log
0,00165
i to wychodzi
0,0016
x=5 i z kąd teraz będe wiedziała jaka to potęga?
2 kwi 16:55
2 kwi 16:57
systa: mało mi to mowi o potęgach

i skąd moge wiedzieć i jak ja obliczyć
2 kwi 17:01
tim: Podpowiem:
625 = 5
4
5 =
4√625
| | 1 | |
0,0016−14 = U{1}{ |
| 14 = 4√625 = 5 |
| | 625 | |
2 kwi 17:03
2 kwi 17:04
Eta:
1610 000 = 1625 =( 15)4 = 5−4
więc 0,0016x= ( 5−4)x = 5−4x
zatem: 5−4x = 51 => −4x = 1 => x = −14
2 kwi 17:05
systa: dalej nie rozumiem... ja mam z tym strasznyproblem i chcialabym,zeby mi to ktoś jasno i
klarownie wytłumaczył co ja mam konkretnie zrobić
2 kwi 17:07
systa: własnie o to chodzi,ze ja nie wiem skąd to się bierze (tj skąd ja to moge wiedzieć) że
1/625 = (1/5)4....
2 kwi 17:10
tim: Nie możecie z kalkulatorów korzystać?..
2 kwi 17:11
systa: nie....
2 kwi 17:11
tim: To takie rzeczy trzeba znać..
2 kwi 17:12
systa: wiem o tym,ale mam straszne zaległości matma tomoja pięta achillesowa... i teraz odczuwam
te zaległości....
2 kwi 17:14
Eta: co nie rozumiesz ? podziel 1 przez 625 na kalkulatorze
wyjdzie Ci 0,0016
więc to prawda co zapisałam

dalej już tylko działania na potedze o podstawie 5
albo inaczej
policz
√0,0016 = 0,04
z tego jeszcze raz
√0,04 = 0,2 =
210 =
15
ponieważ liczymy raz pierw. i drugi raz pierw.
więc tak jak
√√0,0016 =
4√0,0016 = 0,2 =
15
więc 0,0016 =(
15)
4= 5
−4
rozumiesz już ?
2 kwi 17:17
Eta: Systa

odp;
x = −31 bo to najmniejsza liczba z przedziału x > − 32
2 kwi 17:25
asi: 10(−2.9)
1 sty 16:40
xxxxx: Wyznacz X:
(1,5)X=( 2 )−4
3
25 wrz 17:17
Mila:
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
( |
| )x=( |
| )4 bo [( |
| )−4= |
| )4] |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
x=4
25 wrz 18:17
sara:

potengę musisz pomnorzyć na pięć tyle razy ile jest napisane np.100 do potengi 2 to :
100x5x5=1000
*te dwie piątki bo do potęgi 2 czyli 5x5 to 2 dwie piątki rozumiesz?
29 wrz 12:54