matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.8.2011
Zadania
Odp.
0
Mili :
rozwiąż równania :
1
Mili :
równania wymierne:
2
Mili :
wyznacz dziedzinę funkcji :
1
Mili :
wyznacz dziedzinę funkcji :
4
Mili :
rozwiąż równania:
1
Mili :
rozwiąż równania :
4
Migotka:
Korzystając ze Schematu Hornera wykonaj nastepujące dzielenie:
5
facio:
Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę−każdy dał po 10 zł. Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby
3
Sssssenderuska:
Mam romb a=8
1
ania:
Uzasadnij, że odcinek łączący środki przekatnych dowolnego trapezu jest równoległy do podstaw i jego długość jest równa połowie różnicy długości podstaw.
4
Anek:
Mam obl równanie prostej. Pkt które mam wyliczyc, to A(1,2) B(−2,−1), C(4,1)
10
Vax:
:::rysunek::: Fajna planimetria dla chętnych.
3
Pomocy:
ETA Moglabys mi wytlumaczyc jeszcze te dwa zadania?
12
Pomocy:
Zadanko dla Gustlika
DWAJ STRZELCY TRAFIAJA DO TARCZY Z PRAWDOP.(I)O,9 i O,95(II)strzelcy oddaja po jednym strzale
0
PROSZę O POMOC! BłAGAM!:
f(x,y) = x
3
+ y
3
− 3axy , gdzie a>0
7
anna:
t
2
(1+x)=1−x x(t
2
+1)=1−t
2
2
godi:
64
0,75
4
Pomocy:
rozwiaz rownanie 2x(x2−1)(x2+4)=0
8
M.:
Znajdź extrema lokalne funkcji :
2
Kasia:
jezeli srednia ocen ucznia nalezy do przedziału <3;3,7> to na koniec semestru jest wystawiona ocena 3 a jesli <3,76; 4,5> to ocena 4 wiec ewa otrzymała nast oceny; z prac pisemnych; 3,3,3
14
M.:
Czy możliwe jest :
9
Mariolkaaa! :
zadanie 2 : jezeli srednia ocen ucznia nalezy do przedziału <3;3,7> to na koniec semestru jest wystawiona ocena 3 a jesli <3,76; 4,5> to ocena 4
10
M.:
Bardzo proszę o pomoc :
4
as:
Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym o ten sam procent, jego cena końcowa, stanowi 64%ceny pierwotnej. O ile procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru ?
8
budyń:
a) 2x
2
= x b) 8x =
1
2
x
2
2
as:
cena biletu na mecz piłki nożnej wynosiła 150zł. Gdy cenę obniżono okazało się ze na mecz przychodziło o 50% widzów więcej a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów na jeden mecz wzrósł o
4
LuKaS:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=12315
4
Mariolkaaa! :
Statystyka: 1 zadanie : w 30 osobowej klasie 1a srednia ocen wynosi 4,4 a w klasie 1b 25 osobowej 3,3 oblicz srednia ocen obu klas
2
misia:
Proszę o pomoc
...Miary kolejnych kątów wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny(a
n
) o różnicy r=10 stopni.Najmniejszy ką tego wielokąta ma miarę 100 stopni.Ile boków ma ten
6
Gox:
:::rysunek::: przeglądałem "Zestaw wzorów matematycznych z CKE"
2
poczatkujacy:
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktos wytlumaczyl mi jak obliczac calki z e
x
.We wzorach napisane jest ze calka z e
x
= e
x
lecz co sie dzieje w przypadku wstawienia do potegi innej liczby np
1
Joe:
Joe: Promienie dwóch kół różnią się o 3 cm,ich obwody o 18,84 cm,pola zaś o 122,46 cm2.Jakie są promienie tych kół wzór na obwód koła : 2πr wzór na pole koła : πr2 Proszę o pomoc
3
Gox:
:::rysunek::: k=c
2
kleopatra999:
może mi ktoś to dokładnie wytłumaczyć nierówności tryg. na przykładzie
np. cos>0,5
1
as:
Lód ma o 10% większa objętość od wody z której powstał. O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu z którego powstała?
1
as:
Po dwukrotnej obniżce ceny towaru za każdym razem o ten sam procent jego cena końcowa stanowi 64% ceny pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
4
student16:
Mam pytanko jak wyliczyć x z tego równania na kalkulatorze naukowym?
3
kinia:
Mam zadanie: podaj definicje i własności logarytmów. Definicję ogarniam, ale nie mam pojęcia o co chodzi z tymi własnościami,pomocy :<
0
TOmek:
Zrobiłem równanie trygonometryczne, wyszły mi odpowiedzi (prawidłowe):
2
Monika:
wykaż, ze w dowolnym trapezie o podstawach a,b , gdzie a>0, b>0 odcinek łączący środki przekątnych ma długośc równą
a−b
2
3
Joe:
Promienie dwóch kół różnią się o 3 cm,ich obwody o 18,84 cm,pola zaś o 122,46 cm2.Jakie są promienie tych kół
2
Sandra:
1.Trzech chlopcow i dwie dziewcz.ustawiaja siue w szeregu .Na ile sposobow moga sie ustawic jezeli dziewczynki i chlocpy maja stac z chlopcami naprzemiennie?
1
ola:
oblicz obwód rombu, w którym krótsza przekątna ma 26, a promień okręgu wpisanego jest rowny 12 cm.
1
ola:
wykaż, że jeśli przekątna trapezu równoramiennego jest dwusieczną kąta ostrego i tworzy z drugim ramieniem kąt prosty, to kąt ostry trapezu jest równy 60 stopni
13
Ania:
w partii 30 monitorów jest 4 uszkodzonych. wybieramy trzy monitory. na ile sposobów mozna wybrac dwa uszkodzone.
1
Sandra:
Dla xXx. Na ile sposobow mozna ustawic 7 ksiazek na polce tak aby slownik jezyka polskiego 3 tomowy stal obok siebie. a)w kolejnosci I II III b)w dowolnej kolejnosci.Prosze o rozw.
3
Basia:
f(x)=(a−3)x+4 jak obliczyc a
0
ola:
:::rysunek::: W równoległobok wpisano dwa przystające okręgi styczne zewnętrznie do siebie, jak na rysunku
6
mnm:
Liczaba (2
√
5
+3)
2
jest równa liczbie...?
1
jarek:
:::rysunek::: na rysunku obok przekątne równoległoboku dzielą kąty wewnętrzne w stosunku 1:2. Oblicz miarę
6
tuman:
jak to obliczyć
2
olga:
x−8
=0 chodzi mi o to jak to rozwiazac
x
3
+64
0
jarek:
oblicz obwód rombu, w którym krótsza przekątna ma 26, a promień okręgu wpisanego jest rowny 12 cm.
7
Asia:
log12
da sie to obliczyc?
6
Sandra:
1.Tzrech chlopcow i dwie dziewcz.ustawiaja siue w szeregu .Na ile sposobow moga sie ustawic jezeli dziewczynki i chlocpy maja stac z chlopcami naprzemiennie?
14
Karla :
Zliczanie obiektow w prostych sytuacjach kombinatorycznych :0 prosze o jakies przyklady tak zeby mozna to bylo zrozumiec szybko
8
Pomocy:
Wazne.. na egzamin komisyjny.. Na ile sposobow mozna ustawic 7 ksiazek na polce tak aby slownik jezyka polskiego stal obok siebie.
4
Kasia:
Rzucamy dwiema kostkamy do gry oblicz prawdop.otrzymania w sumie co najwyzej 10 oczek.
2
Sandra:
W PUDELKU MAMY 18 KUL W TRZECH KOLORACH BIALYM,CZARNYM I NIEBIESKIM W STOSUNKU 2:3:4 losujemy bez zwracania 2 kule.Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul czarnych.
8
Kasia:
Wiedzac,ze P(B')=3/4,P(AodwroconeuB)=1/5,P(AuB)=1/3.OBLICZ P(A')
5
Kasia:
PROSZE O SPRAWDZENIE...
W tabelce zestawiono srednie place pewnej grupy osob.
1
ola:
Rzucamy dwa razy monetą i raz kostką do gry.Zdarzenie A polega na tym,że co najmniej raz wypadł orzeł,a na kostce wypadła liczba oczek większa od 4.Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia A?
11
K.:
Pytanie : ciąg ARYTMETYCZNY i GEOMETRYCZNY
0
ola:
Stosunek pola powierzchni bocznej pewnego ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do pola powierzchni jego podstawy wynosi 2.Wyznacz objętość tego ostrosłupa,wiedząc,że wysokość tego
1
jarek:
:::rysunek::: W TRÓJkącie ABC w ogledłości 4 cm od podstaawy AB poprowadzona prostą m, która przecięłą bok
1
asia :
W trójkącie prostokątnym ABC ( ∠BAC = 90 ) w którym jeden z kątów ostrych jest równy 20, poprowadzona wysokosc AD oraz śrokdową AE oblicz miarę DAE
6
Karolina:
oblicz d)(3
−
1
,
5
+81
−
1
/
2
)(3
−
3
/
2
−3
−
2
)
1
ola:
Średnia arytmetyczna zestawu liczb:4,6,2,8,4,9,3,x,y wynosi 6,a mediana jest równa 5.Wyznacz liczby x i y,jeżeli wiadomo,że y jest większe od x
4
ola:
Y
2
=x−1 oraz 2y−x+1=0
1
kasia:
Przyprostokątne pewnego trójkąta różnią się o 2cm,a przeciwprostokątna ma długość 6cm.Oblicz pole i wyznacz długość jego najkrótszej wysokości.
2
kasia:
Kwotę 10000zł złożono na lokatę dwuletnią,na której odsetki doliczane są po każdym roku oszczędzania.Odsetki dopisane w sumie w ciągu dwóch lat wyniosły 1151,36zł(nie uwzględniamy