procenty
as: cena biletu na mecz piłki nożnej wynosiła 150zł. Gdy cenę obniżono okazało się ze na mecz
przychodziło o 50% widzów więcej a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów na jeden mecz wzrósł o
25%. O ile złotych obniżono cenę biletu?
19 sie 17:58
19 sie 18:06
Gustlik: 150 − stara cena
x − nowa cena
100a − liczba widzów przy "starej" cenie − 150 zł
150%*100a=150a − liczba widzów po obniżce ceny
y=100a*150=15000a − dochód przy "starej" cenie
150ax − dochód przy nowej cenie (*)
1,25y=1,25*15000a=18750a − dochód przy "nowej" cenie (**)
(*)=(**)
150ax=18750a /:150a
150 − 125 = 25 zł − o tyle obniżono cenę biletu
19 sie 20:25
karen: a z kąd to 100 a
20 sie 15:52
sushi_ gg6397228:
zrobil takie sobie oznaczenia, aby 100 z % sie potem skasowało
równie dobrze można dac y zamiast 100a
20 sie 16:00