drobne pytanie z całek
poczatkujacy: Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktos wytlumaczyl mi jak obliczac calki z ex.We wzorach napisane
jest ze calka z ex = ex lecz co sie dzieje w przypadku wstawienia do potegi innej liczby np
całka z e−3x?
19 sie 16:32
xXx: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ e−3x dx = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dt = − |
| e−3x + C |
| | e3x | | 3 | | et | | 3 | |
// t=3x //
// dt=3 dx //
stąd też bierze się ogólny wzór:
| | 1 | |
∫ enx dx = |
| enx + C , n≠0 |
| | n | |
19 sie 16:46
poczatkujacy: Dziękuje ślicznie o to mi chodziło.
19 sie 16:48