K.: Pytanie : ciąg ARYTMETYCZNY i GEOMETRYCZNY
Dzisiaj powtarzając sobie dział ciągi, na stronie e−zadania poznałam 2 "nowe" teorie?
−ciąg arytmetyczny
np.
x y z
x−1 , 4 , 8
y−x = z−y
i w ten sposób możemy wyliczyć niewiadomą
X
− ciąg geometryczny
x y z
4 , x , 1
y=
√ x * z
i drugi do ciągu geometrycznego
x y z
− 8 , 4 , x + 1
(x,y,z)
yx =
zy
Powiedzcie mi od czego to zależy?
19 sie 11:33
Jack:
w ciągu arytmetycznym zachodzi taki związek ponieważ porównujesz "r".
w ciągu geom. oba wzory są równoważne pod warunkiem, że nie występuje wyraz równy 0.
yx=
zy
y
2=xz (mnożę na krzyż)
y=±
√xz
(potem jak któryś wyraz jest 0, trzeba sprawdzić, czy dla tak wyliczonych y,x,z ciąg jest
faktycznie geom.)
W zadaniach stosuje się te zależności, który szybciej prowadzą do wyniku...
19 sie 11:42
K.: dziękuję

19 sie 12:30
krystek: Pozwól ,że jeszcze dopowiem
Te zależności wynikaja wprost z def ciągów.
Ciąg arytmetyczny wtedy gdy różnica między dowolnym wyrazem a wyrazem go poprzedzającym jest
stała i wynosi r,stąd mamy a
n−a
n−1=r i dale idąc w Twoim przykładzie
| | z+x | |
y−x=z−y mamy 2y=z+x y= |
| co czytamy ,że każdy wyraz jest średnią arytmetyczną |
| | 2 | |
sąsiadujących z nim wyrazów. Chciałam podkreślić ,że nie sa to jakieś "nowe "teorie.
19 sie 12:45
K.: dziękuję, ale dla mnie to są NOWE
19 sie 13:16
K.: Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 180*. Jaka
jest miara kąta środkowego

Mi się wydaje że 120* ale w internecie znalazłam inny wynik. Możecie mi powiedzieć czy dobrze
ja rozwiązałam czy źle?
19 sie 20:54
Vax: Ty masz dobrze
19 sie 20:57
K.: nooooo

dziękuję po raz kolejny

19 sie 21:00
K.:

a jeszcze mam takie pytanie, do zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3096.html
ja sobie narysowałam wykres, obliczyłam za pomocą tabelki, przeniosłam punkty na wykres,
i teraz mam takie pytanie, NIE MA MIEJSC ZEROWYCH, bo...

chodzi mi o to spójrzcie na wykres..... i chodzi mi teraz o to jak spoglądac na to miejsce
zerowe..

Nie ma miejsc zerowych bo...
− bo punkt nie jest na osi X

− czy że te 2 proste nie przecinają się na osi X

proszę o wytłumaczenie na chłopski rozum
19 sie 21:29
xXx: czym w ogóle jest miejsce zerowe? to argument funkcji, dla którego wartość jest równa 0. czy
jesteśmy znaleźć w podanych przedziałach argument spełniający ten warunek? oczywiście nie.
19 sie 21:33
K.: czyli aby znaleźć miejsce zerowe nie muszę ani rysować wykresu ani liczyć tabelką tylko
wyliczyć argument czyli x?
19 sie 21:47
xXx: owszem, należy przyrównać funkcję do 0
19 sie 22:10