matematykaszkolna.pl
K.: Pytanie : ciąg ARYTMETYCZNY i GEOMETRYCZNY Dzisiaj powtarzając sobie dział ciągi, na stronie e−zadania poznałam 2 "nowe" teorie? −ciąg arytmetyczny np. x y z x−1 , 4 , 8 y−x = z−y i w ten sposób możemy wyliczyć niewiadomą X − ciąg geometryczny x y z 4 , x , 1 y= x * z i drugi do ciągu geometrycznego x y z − 8 , 4 , x + 1 (x,y,z) yx = zy Powiedzcie mi od czego to zależy?emotka
19 sie 11:33
Jack: w ciągu arytmetycznym zachodzi taki związek ponieważ porównujesz "r". w ciągu geom. oba wzory są równoważne pod warunkiem, że nie występuje wyraz równy 0. yx=zy y2=xz (mnożę na krzyż) y=±xz (potem jak któryś wyraz jest 0, trzeba sprawdzić, czy dla tak wyliczonych y,x,z ciąg jest faktycznie geom.) W zadaniach stosuje się te zależności, który szybciej prowadzą do wyniku... emotka
19 sie 11:42
K.: dziękuję
19 sie 12:30
krystek: Pozwól ,że jeszcze dopowiem Te zależności wynikaja wprost z def ciągów. Ciąg arytmetyczny wtedy gdy różnica między dowolnym wyrazem a wyrazem go poprzedzającym jest stała i wynosi r,stąd mamy an−an−1=r i dale idąc w Twoim przykładzie
 z+x 
y−x=z−y mamy 2y=z+x y=

co czytamy ,że każdy wyraz jest średnią arytmetyczną
 2 
sąsiadujących z nim wyrazów. Chciałam podkreślić ,że nie sa to jakieś "nowe "teorie.
19 sie 12:45
K.: dziękuję, ale dla mnie to są NOWE emotka
19 sie 13:16
K.: Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 180*. Jaka jest miara kąta środkowego Mi się wydaje że 120* ale w internecie znalazłam inny wynik. Możecie mi powiedzieć czy dobrze ja rozwiązałam czy źle?
19 sie 20:54
Vax: Ty masz dobrze emotka
19 sie 20:57
K.: nooooo emotka dziękuję po raz kolejny
19 sie 21:00
K.: rysuneka jeszcze mam takie pytanie, do zadania: https://matematykaszkolna.pl/strona/3096.html ja sobie narysowałam wykres, obliczyłam za pomocą tabelki, przeniosłam punkty na wykres, i teraz mam takie pytanie, NIE MA MIEJSC ZEROWYCH, bo... chodzi mi o to spójrzcie na wykres..... i chodzi mi teraz o to jak spoglądac na to miejsce zerowe.. Nie ma miejsc zerowych bo... − bo punkt nie jest na osi X − czy że te 2 proste nie przecinają się na osi X proszę o wytłumaczenie na chłopski rozum emotka
19 sie 21:29
xXx: czym w ogóle jest miejsce zerowe? to argument funkcji, dla którego wartość jest równa 0. czy jesteśmy znaleźć w podanych przedziałach argument spełniający ten warunek? oczywiście nie.
19 sie 21:33
K.: czyli aby znaleźć miejsce zerowe nie muszę ani rysować wykresu ani liczyć tabelką tylko wyliczyć argument czyli x?
19 sie 21:47
xXx: owszem, należy przyrównać funkcję do 0
19 sie 22:10