da sie to obliczyc?
? będzie to liczba niewymierna, nie da rady jej
obliczyć, możesz co najwyżej ją przybliżyć. to będzie około 1.08
| a+b | ||
u nas to działa, bierzemy kolejny punkt c równy średniej arytmetycznej a,b tzn. | i | |
| 2 |
| 5 | ||
c = | ||
| 2 |
| 5 | ||
f(2)f( | ) < 0 | |
| 2 |
| 9 | ||||||||||||
c = | = | ||||||||||||
| 2 | 4 |
| 9 | ||
f(2)f( | ) < 0 | |
| 4 |
| 17 | ||||||||||||
c = | = | ||||||||||||
| 2 | 8 |
| 17 | 9 | |||
f( | )f( | ) < 0 | ||
| 8 | 4 |
| 35 | |||||||||||||||
c = | = | |||||||||||||||
| 2 | 16 |
| 35 | 9 | |||
f( | )f( | ) < 0 | ||
| 16 | 4 |
| 71 | |||||||||||||||
c = | = | |||||||||||||||
| 2 | 32 |
| 71 | ||
i tak w nieskończoność, po kilku krokach mamy przybliżenie √5 ≈ | czyli całkiem | |
| 32 |
faktycznie po 6 przybliżeniu dostałem wartość ≈ 1.08