kalkulator naukowy i jego funkcje
student16: Mam pytanko jak wyliczyć x z tego równania na kalkulatorze naukowym?
300= 200/(1+x)+ 200/(1+x)2
19 sie 15:39
xXx: mysle, ze najlepiej bedzie jak zajrzysz do instrukcji
19 sie 16:14
Joe: albo zobacz to na Hexelonie
19 sie 16:17
AS: Nie wiem jakim typem kalkulatora dysponujesz,dlatego podaję
kolejne fazy obliczeń.
| | 1 | | 1 | |
Stosuję podstawienie |
| = t → x = |
| − 1 |
| | 1 + x | | t | |
Do rozwiązania równanie (po podzieleniu przez 100)
2t
2 + 2t − 3 = 0
Rozwiązanie deltą jako równanie kwadratowe
Struktura postepowania
a = 2 , b = 2 , c = −3
Obliczyć kolejno
1. de = b
2 − 4*a*c
2. d =
√de
3. Wartość umieścić w pamięci (będzie potrzebna do x2)
| | −b + d | |
6. t2 = |
| (d pobrane z pamięci) |
| | 2*a | |
19 sie 16:32
sushi_ gg6397228:
jezeli masz kalkulator naukowy to podajesz tylko a,b,c a on sam policzy t1 i t2
19 sie 18:47