.
Pomocy: ETA Moglabys mi wytlumaczyc jeszcze te dwa zadania?
1.Trzech chlopcow i dwie dziewcz.ustawiaja siue w szeregu .Na ile sposobow moga sie ustawic
jezeli dziewczynki i chlocpy maja stac z chlopcami naprzemiennie? 2.P(A)=0,5, P(B) =0,6 i
AuB)jest zd.pewnym.Oblicz P(AodwroconeUB)
19 sie 21:13
xXx: 1. chłopiec dziewczynka chłopiec dziewczynka chłopiec − to jedyne możliwe ustawienie, prawda?
oczywiście chłopcy mogą się zamieniać ze sobą miejscami, to samo dziewczynki a więc odpowiedzią
jest liczba 3!*2!=12
2. P(A)=0.5 , P(B)=0.6 , P(A∪B) = 1
1118 P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B) ⇒ P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B)
więc w naszym wypadku P(A∩B)=0.5+0.6−1=0.1
19 sie 21:22
Eta:
19 sie 21:24
Pomocy: Dziekuje
19 sie 22:17