as: Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym o ten sam procent, jego cena końcowa, stanowi
64%ceny pierwotnej. O ile procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru ?
19 sie 18:36
sushi_ gg6397228:
niech K oznacza cene wyjsciowa, jak zapiszemy kolejne obnizki
19 sie 18:41
karen: tak mi się zdaje że od 100% musisz odjąć te 63 i Ci wyjdzie 36%
no i dzielisz te 36 na 2 i Ci wychodzi 18%
19 sie 19:03
karen: tak mi się zdaje ale nie jestem pewna czy dobrze, może ktoś inny jeszcze rozwiąże
poda swój sposób rozwiązania
19 sie 19:04
sushi_ gg6397228:
prosilem o zapisanie wzoru, a nie dziwne obliczenia
zawsze mozna wziac 100zł i liczyc na piechote−−> dwie obnizki o ... i aby na koncu wyszlo 64zł
19 sie 19:06
Gustlik: Przyjmuję:
100a zł − początkowa cena towaru
64%*100a=64a − końcowa cena towaru
p% − o tyle % obniżano cenę za każdym razem
p%*100a=p*a zł − o taką kwotę obniżono cenę za pierwszym razem
Cena po I obniżce: 100a−pa=(100−p)a zł
| | 100−p | |
Cena po II obniżce = (100−p)% * cena po I obniżce= |
| *(100−p)a zł
|
| | 100 | |
| 100−p | |
| *(100−p)a=64a /*100
|
| 100 | |
(100−p)
2a=6400a /:a
(100−p)
2=6400
10000−200p+p
2=6400
p
2−200p+3600=0
Δ=40000−4*1*3600=25600
√Δ=160
| | 200+160 | | 360 | |
p2= |
| = |
| =180 − nie spełnia warunków zadania, bo nie da się obniżyć ceny o |
| | 2 | | 2 | |
więcej niż 100 %.
Odp. Obniżano cenę o 20 %.
20 sie 01:15
Eta:
(1−0,0p)2*x=0,64x
1−0,0p=0,8
0,0p=0,2
p=20%
20 sie 14:18
Gustlik: | | p | |
Eto, nie posz 0,0p, tylko |
| , bo szczerze mówiąc przez chwilę zastanawiałem się, co |
| | 100 | |
to jest. A tym bardziej uczeń nie będzie wiedział. Poza tym po co się pchać w ułamki? Dlatego
w obliczeniach procentowych, gdzie nieznana jest cena początkowa, przyjmuję ją jako 100a, bo
te 100a stanowi 100 % i dalej się łatwo liczy. A każdą liczbę, nawet niepodzielną przez 100
można przedstawić jako 100a.
Mam jeszcze taką propozycję, aby uniknąć równania kwadratowego:
Wcześniejsze obliczenia i założenia jak poprzednio, a dalej tak:
(100−p)
2a=6400a /:a
(100−p)
2=6400
100−p=80 lub 100−p=−80 → to drugie równanie odpada, bo cena nie może być ujemna.
−p=−20
p=20
20 sie 23:39
Eta:
20 sie 23:42