Rzucamy dwiema kostkamy do gry oblicz prawdop.otrzymania w sumie co najwyzej 10
Kasia: Rzucamy dwiema kostkamy do gry oblicz prawdop.otrzymania w sumie co najwyzej 10 oczek.
19 sie 11:49
xXx: A − otrzymanie sumy oczek ≤10
A' = { (6,6) , (5,6) , (6,5) } ⇒ |A'|=3
P(A)=1−P(A')
19 sie 12:38
Kasia: Nie rozumiem tego kompeltnie....:(trudny zapis jak dla mnie
xXx moge prosic o wytlumaczenie?
19 sie 13:31
J.: Ω={ (1,2) (1,3)(1,4)(1,5)(1,6)(2,1)(2,2)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)...
aż do
(5,1)(5,2)(5,3)(5,4)(5,5)
(5,6)
(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)
(6,5)(6,6)
Bo 6+6=12, 5+6=11, 6+5=11. Z zadania wynika, że mamy znaleźć liczby co najwyżej 10 oczek.
Ω=36
Zdarzenie A=3
19 sie 14:12
19 sie 14:14