wyznacz dziedzinę funkcji :
Mili : wyznacz dziedzinę funkcji :
W(x)= x2+2x+6
−−−−−−−−−−−−−−
x3−5x2+6x
W(x)= 3x2+1
−−−−−−−−−−
x4+3x2−4
W(x)= x2+2x+1
−−−−−−−−−−−−−−
x3+x2+4x
19 sie 23:21
19 sie 23:24
rumpek:
a) x(x2 − 5x + 6) ≠ 0
b) t2 + 3t − 4 ≠ 0, gdzie t to t = x2, t ≥ 0
c) x(x2 + x + 4) ≠ 0
19 sie 23:24
Ola: a) x(x2 − 5x + 6) ≠ 0
b) t2 + 3t − 4 ≠ 0, gdzie t to t = x2, t ≥ 0
c) x(x2 + x + 4) ≠ 0 nie wiem co mam zrobić z tym?
21 sie 15:43
o nie: z c) czy z całością ?
21 sie 16:17
o nie: załóżmy że tylko z c)

masz równanie coś ≠ 0
de facto interesuje cie kiedy to coś będzie zero żeby wiedzieć jakie rozwiązania ewentualnie
wykluczyć
praktycznie rozwiązujesz równianie x(x
2+x+4)=0 i na koniec piszesz że to co ci wyszło NIE
należy do dziedziny
tutaj masz 2 sprawy
x i (x
2 +x+4)
x się zeruje tylko wtedy kiedy jest zerem

a to równanie kwadratowe nie ma rzeczywistych rozwiązań
wniosek: x(x
2+x+4) będzie zerem jedynie wtedy kiedy x=0 co oznacza że
0 nie należy do dziedziny
21 sie 16:22
Jean: ok rozumiem a co z resztą ?
23 sie 22:16