matematykaszkolna.pl
POMOC Karla : Zliczanie obiektow w prostych sytuacjach kombinatorycznych :0 prosze o jakies przyklady tak zeby mozna to bylo zrozumiec szybko emotka
19 sie 11:55
Jack: Np. coś takiego... Zad 1 Jedzie sobie autobus z 10 pasażerami. Na swojej trasie zatrzymuj się na 7 przystankach. Na ile sposobów mogą wysiąść pasażerowie, jeśli każdy z nich wysiada na innym przystanku? Zad 1a Jedzie sobie autobus z 7 pasażerami. Na swojej trasie zatrzymuj się na 10 przystankach. Na ile sposobów mogą wysiąść pasażerowie, jeśli każdy z nich wysiada na innym przystanku? Zad 2 Jedzie sobie winda w wieżowcu 24 piętrowym z 12 osób. Na ile sposób mogą wysiąść ludzie z windy, jeśli każdy z nich wysiada na innym piętrze? Zad 3 Jest wielomian postaci W(x)=anxn+an−1xn−1+...+a1x+a0, gdzie ai∊{0,1,2...,k} (k>n+1). a) Ile różnych wielomianów stopnia n można utworzyć ze współczynników ai w ten sposób, aby żadne współczynniki się nie powtarzały? b) Ile różnych wielomianów stopnia n można utworzyć ze współczynników ai dopuszczając ich powtarzanie się?
19 sie 12:01
Karla : Dzieki to juz mialam od Ciebie emotka moze cos innego ale z wytlumaczeniem / jeszcze potrzebuje dokladnie wyjasnienia takiego zagadnienia na egzamin ( Rozwiazywanie prostych zadan kombinatorycznych uwzgledniajac losowanie kolejno ze zwracaniem i bez zwracania oraz losowanie podzbiorow danego zbioru ) emotka
19 sie 12:04
Jack: ok. Mamy 8−osobową kolejkę do kasy, wśród której są X i Y. Ile jest zdarzeń, że a) X, Y stoją obok siebie, b) pomiędzy X i Y stoją dwie osoby c) X stoi bliżej kasy niż Y
19 sie 12:07
Jack: (zdaje się że tych powyżej zadań jednak nie zrobiłaś emotka )
19 sie 12:07
Karla : no i jak mam się do tego zabarc bo nie bardzo wiem /
19 sie 12:09
Karla : ja mam komisa takich rzeczY mie nie bede same proste byle na 2 wyciognoc emotka ja zeby cos zrozumiec musze miec to wytlumaczone , szkoda ze tu nie ma wszystkiegoemotka
19 sie 12:10
Jack: które chcesz zadanie żeby objaśnić (na początek)?
19 sie 12:12
Karla : Mam 4 dzialy ( Kombinatoryka , rachunek prawdopodobienstawa , elementy tatystyki , stereometria) najgorsze to pierwsze i ostatnie
Karla : z tą kolejka 8 osobowa emotka
Karla : to co musze umiec z dzialu kombinatoryki to : zliczanie prostych obiektow w prostych sytuacjach kombinatorycznych , stosowanie rguly mnozenia , rozwiozywanie prostych zadan kombinatorycznych uwzgledniajac losowanie kolejno ze zwracaniem i bez zwracania oraz losowanie podzbiorow danego zbioru , konstruowanie modelu matematycznego doswiadczen losowych , wykonywanie z( w prostych sytuacjach) dzialan na zdarzeniachemotka
19 sie 12:15
Jack: Ok, masz osób w kolejce, X i Y stoją obok siebie. a) A więc mogą stać na 1,2 miejscu lub 2,3 lub 3,4 lub 4,5 lub 5,6 lub 6,7 lub 7,8 − czyli 7 sposobów. Cała reszta, czyli 5 osób, stoi dowolnie − więc 5! sposobów. Jednak dla każdego ustawienia mamy że X stoi przed Y, lub odwrotnie: Y przed X − a więc dokładnie 2 razy więcej ustawień. Stąd 7* 5!*2
19 sie 12:18
Karla : a jakies inne zadanko emotka
19 sie 12:31
Karla : tzn inny przyklad :0
19 sie 12:31
Jack: spróbuj sama np. b) zrobić
19 sie 13:46