Kombinatoryka
Ania: w partii 30 monitorów jest 4 uszkodzonych. wybieramy trzy monitory. na ile sposobów mozna
wybrac dwa uszkodzone.
19 sie 13:43
19 sie 13:50
Ania: to jaki bedzie wynik?
19 sie 14:00
Gustlik: Kombinacje − symbol Newtona
| | | | 30! | | 27!*28*29*30 | |
|Ω|= | = |
| {27!}= |
| =4060
|
| | | 3! | | 27!*1*2*3 | |
| | | | | | 4! | |
|A|= | * | = |
| 2!}*26=6*26=156
|
| | | | 2! | |
19 sie 20:16
Gustlik: | | 4! | |
Mała poprawka − w |A| ma być |
| *26 wkradła się "literówka", ale wynik jest dobry. |
| | 2!*2! | |
19 sie 20:17
Jack:
przy czym ten pierwszy wpis i stosowany w nim zapis dwumianu Newtona przy zdarzeniach A jest
niewłaściwy (powinno być tak, jak zapisał w drugim poscie) − dalej już Gustlik stosuje
zapis poprawnie
19 sie 20:22
pomagacz:
Tylko nie wiem czy przypadkiem nie policzyliście prawdopodobieństwa wylosowania dwóch
uszkodzonych monitorów z trzech, wydaje mnie się, że |Ω| to ilość sposobów wylosowania 3
monitorów, a |A| to ilość wylosowania 2 uszkodzonych monitorów z 3, więc nie potrzeba liczyć
dalej jak do |A|
19 sie 20:30
pomagacz:
Bo |A| jest rozwiązaniem
19 sie 20:30
pomagacz:
Albo źle myślę...
19 sie 20:31
Jack:
| | | | | |
są 4 złe i 26 dobrych. My chcemy dwa złe, jeden dobry: | * | . Ω tez jest ok... |
| | | |
Moze czegos nie widzę, hm?
19 sie 20:48
Jack:
aaa... w zadaniu nie ma mowy o prawdopodobieństwie − Gustlik dorobił sobie inne
polecenie...
19 sie 20:49
Gustlik: No właśnie trochę się rozpędziłem z tym prawdopodobieństwem, wynik to 156.
19 sie 20:52
pomagacz:
Czyli dobrze, że zwróciłem uwagę
19 sie 21:18
Gustlik: Dobrze, że zwróciłe uwagę,
Pomagaczu, ja się trochę zagalopowałem i zrobiłem wiecej, niż
wymagało polecenie zadania, z przyzwyczajenia i z rozpędu obliczyłem prawdopodobieństwo
wylosowania dwóch wadliwych monitorów, bo większość tego typu zadań jest na
prawdopodobieństwo. A tu wystarczyło obliczyć |A|. Co do symbolu Newtona też za pierwszym
razem wkradł się błąd wynikający z tego, że stosując zapis z literką C byłoby odwrotnie, ale
to zauważylem i skorygowałem. Pozdrawiam
19 sie 23:37