ciągi
misia: Proszę o pomoc

...Miary kolejnych kątów wielokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny(a
n) o
różnicy r=10 stopni.Najmniejszy ką tego wielokąta ma miarę 100 stopni.Ile boków ma ten
wielokąt?
...To na maturze są łatwiejsze zadania:(
19 sie 17:01
Vax: Z jednej strony suma kątów w danym wielokącie wynosi (a1=100 , r=10) Sn = n(5n+95), a z
drugiej znany jest wzór na sumę kątów: (n−2)*180, czyli:
n(5n+95) = (n−2)180 /:5
n(n+19) = (n−2)36
n2+19n = 36n−72
n2−17n+72 = 0
(n−8)(n−9) = 0
Ale pasuje tylko n=8, ponieważ dla n=9 największy kąt wynosi 180*, czyli wtedy dany wielokąt
nie byłby wypukły, stąd dany wielokąt ma 8 boków.
19 sie 17:29
misia: Dziękuję bardzo...wcale nie było takie trudne

...myśleć...myśleć...
19 sie 18:45