trapez
ola: wykaż, że jeśli przekątna trapezu równoramiennego jest dwusieczną kąta ostrego i tworzy z
drugim ramieniem kąt prosty, to kąt ostry trapezu jest równy 60 stopni
19 sie 13:48
Vax:

Zauważmy, że AD = CD, niech M będzie rzutem punktu D na AC, wtedy ΔMCD ~ ΔABC w skali k =
| | 1 | | 1 | |
|
| skąd dostajemy |AB| = 2|CD| i teraz sinα = |
| czyli α = 30*, czyli kąt ostry jest |
| | 2 | | 2 | |
równy 60* cnd, można to też trochę szybciej, skoro jest to trapez równoramienny, to 2α = 90−α
skąd też dostajemy α = 30* i dostajemy tezę.
19 sie 14:03
ewelina: prostokatna dzielke na planie sporzadzonym w skali 1: 1000 ma wymiary 15 cm na 20 cm. ile
hektarow ma ta dzialka w rzeczywistosci
27 mar 22:03
Dorota: 1h = 10000m2
wymiary rzeczywiste
150000cmX20000cm
150mX200m
P = 30000 m2
P= 3 h
11 wrz 20:45