Macierz
M.: Czy możliwe jest :
1 )Pomnożenie wektora wierszowego z wektorem kolumnowym . Jaka wyjdzie macierz?
2) Pomnożenie wektora kolumnowego z wektorem wierszowym. Jaka wyjdzie macierz?
Z moich nawymyślań wynika :
1) Możliwe gdyż wewnętrzne będą takie same ( mnożna i mnożnik będą równe ) np:
1x 4 * 4x1 Powstanie macierz 1 x1
2.) Możliwe gdyż wewnętrzne będą takie same ( mnożna i mnożnik będą równe ) np:
4x1 * 1x4
Czy jest to dobrze ? Czy ktoś ma inny pomysł ?
19 sie 19:40
pomagacz:

o taki układ chodzi?
19 sie 20:36
M.: Bardziej o taki:
1)
[ 1 1 3 2 ] * | 4 |
1x4 | 5 | = [18]
| 1 | 1x1
| 3 |
4x1
2 ) to samo tylko owdrotnie otrzymana macierz to 4 x 4
19 sie 21:09
19 sie 21:12
M.: Dziękuje
19 sie 21:13
pomagacz:

poczekaj...
po lewej zajdzie mnożenie, a po prawej nie zajdzie
19 sie 21:17
M.:
Hm zgadzają się wewnętrzne ( czyli 1=1)
4x1 * 1 *4 = powstała macierz bd miała wymiary 4 x 4
Ale pewnie się mylę....
19 sie 21:34
Trivial:
Mnożąc wektor n−wymiarowy tak jak to opisujesz, można dostać albo 'macierz' 1x1 lub
nxn
19 sie 21:36
Trivial: OK nie.
19 sie 21:37
Trivial: Eh, jednak tak. Jakąś zaćmę miałem...
19 sie 21:44
M.: Okej

Czyli 2 opcja jest niemożliwa tak ?

Jakiś konkretny argument ?
19 sie 21:47
pomagacz:

1*4 + 1*5 + 3*1 + 2*3 = 4+5+3+6=18
po prawej brakuje albo trzech wierszy u góry albo trzech kolumn po lewej albo tego i tego
19 sie 21:48
pomagacz:
z linka powyżej:
Działanie to zdefiniowane jest wyłącznie dla macierzy, z których
pierwsza ma tyle kolumn, co druga wierszy.
czyli pierwsza macierz jast po lewej a druga u góry, więc w drugim przypadku pierwszej macierzy
brakuje trzech kolumn a drugiej trzech wierszy lub w drugiej jest o trzy elementy wiersza za
dużo
19 sie 21:54
M.: Dziękuje bardzo za szczegółową i wyczerpującą odpowiedź
19 sie 22:02
pomagacz:

1. Zapytanie −2.→
2. wyjaśnienie −3.→
3. Zrozumienie wyjaśnienia −T→ K. Koniec
|
N
|
v
4. Wyczerpujące wyjaśnienie −3.→
19 sie 22:21