rownanie wmierne
Mili : rozwiąż równania :
a) x 1
____ + ____ = x+6
x+3 x+2 −−−−−−−−
x2+5x+6
b) 2x x 2x−2
−−−−−− − −−− = −−−−−−−−
x−1 x+2 x2+x−2
19 sie 23:41
pomagacz:
a)
| x | | 1 | | x + 6 | |
| + |
| = |
| |
| x + 3 | | x + 2 | | x2 + 5x + 6 | |
Dziedzina:
x + 3 ≠ 0
x ≠ −3
x + 2 ≠ 0
x ≠ −2
x
2 + 5x + 6 ≠ 0
(x + 3)(x + 2) ≠ 0
x ≠ −3
x ≠ −2
lewą stronę do wspólnego mianownika sprowadzić:
| x(x + 2) | | x + 3 | | x2 + 2x + x + 3 | |
| + |
| = |
| = |
| x + 3 | | x + 2 | | x2 + 5x + 6 | |
| | x2 + 3x + 3 | |
= |
| |
| | x2 + 5x + 6 | |
do równania:
| x2 + 3x + 3 | | x + 6 | |
| = |
| |
| x2 + 5x + 6 | | x2 + 5x + 6 | |
dziedzina już policzona, mianowniki te same, więc porównujemy tylko liczniki:
x
2 + 3x + 3 = x + 6
x
2 + 2x − 3 = 0
x = −3 → sprzeczność (patrz na Dziedzinę)
x = 1
odp: x = 1
b)
| 2x | | x | | 2x − 2 | |
| − |
| = |
| |
| x − 1 | | x − 2 | | x2 + x − 2 | |
te same kroki co powyżej, czyli Dziedzina, sprowadzenie lewej strony do wspólnego mianownika
D:
x − 1 ≠ 0
x ≠ 1
x − 2 ≠ 0
x ≠ 2
x
2 + x − 2 ≠ 0
(x − 1)(x + 2) ≠ 0
x ≠ 1
x ≠ −2
| x2 − 3x | | 2x − 2 | |
| = |
| |
| x2 − 3x + 3 | | x2 + x − 2 | |
| x2 − 3x | | 2(x − 1) | |
| = |
| |
| (x − 1)(x − 2) | | (x − 1)(x + 2) | |
| x2 − 3x | | 2 | |
| = |
| |
| (x − 1)(x − 2) | | x + 2 | |
| x3 − 3x2 − 4 | |
| = 0 |
| (x − 1)(x − 2)(x + 2) | |
x
3 − 3x
2 − 4 = 0
powinien wyjść wynik x ≈ 3,3553
ale
20 sie 10:27
pomagacz:
Oj, chyba źle przepisałem drugi przykład
20 sie 10:28
pomagacz:
b)
| 2x | | x | | 2x − 2 | |
| − |
| = |
| |
| x − 1 | | x + 2 | | x2 + x − 2 | |
D:
x − 1 ≠ 0
x ≠ 1
x + 2 ≠ 0
x ≠ −2
x
2 + x − 2 ≠ 0
(x − 1)(x + 2) ≠ 0
x ≠ 1
x ≠ −2
| x2 + 5x | | 2x − 2 | |
| = |
| |
| (x − 1)(x + 2) | | (x − 1)(x + 2) | |
x
2 + 5x − 2x + 2 = 0
x
2 + 3x + 2 = 0
liczenie Δ...
(x + 2)(x + 1) = 0
x = −2 → sprzeczność (patrz na Dziedzinę)
x = −1
odp: x = −1
20 sie 10:37
Ola: co do a ) ...
x2 + 5x + 6 ≠ 0
(x + 3)(x + 2) ≠ 0
x ≠ −3
x ≠ −2
moge x liczyc z Δ bo na (x + 3)(x + 2) cięzko wpaść..
skąd się wzieło :
x = −3 → sprzeczność (patrz na Dziedzinę)
x = 1
co do b )
x2 + 5x 2x − 2
=
(x − 1)(x + 2) (x − 1)(x + 2)
x2 + 5x − 2x + 2 = 0
x2 + 3x + 2 = 0
liczenie Δ...
(x + 2)(x + 1) = 0
x = −2 → sprzeczność (patrz na Dziedzinę)
x = −1 nie czaje...
20 sie 23:00