równania wymierne
Mili : równania wymierne:
rozwiąż:
a)1+ 1 = 2
−−−− −−−−
x−1 x−2
b)2 − 1 = x
−−− −−−−
x x+2
c) 1 − 2
−−−−− −−−−−− = 1
x+2 x−1
d) 2 + 4x = 1
−−−− −−−− −−−
x−3 x+2 3
19 sie 23:30
19 sie 23:31
Ola: na stronie , którą podałaś są inne przykłady niż ja dałam
21 sie 15:51
pomagacz:
To poproś autora strony, Pana Jakuba, o dopisanie tych zadań na stronę
1695
21 sie 15:58
o nie: | | 2 | |
wrzucam jedynke do ułamka i przerzucam |
| na drugą strone |
| | x−2 | |
wspólny mianownik
| x(x−2)−2(x−1) | |
| =0 |
| (x−1)(x−2) | |
masz równanie kwadratowe gdyż całość =0 tylko jeżeli licznik=0
x
2−4x+2=0
21 sie 16:08
o nie: oczywiście pamiętaj o dziedzinie, w tym przypadku x≠1 i x≠2
b) c) i d) tak samo,
wszystko na jedną strone, wspólny mianownik i masz równanie postaci licznik=0
pamiętaj o dziedzinie żebyś gdzieś nie napisała rozwiązania sprzecznego z dziedziną
21 sie 16:10
pomagacz:
a)
D:
x − 1 ≠ 0
x ≠ 1
x − 2 ≠ 0
x ≠ 2
| 2(x − 2) − 2(x − 1) | |
| = 0 |
| (x − 1)(x − 2) | |
| 2x − 4 − 2x + 2 | |
| = 0 |
| (x − 1)(x − 2) | |
−2 ≠ 0
równanie sprzeczne
b)
D:
x ≠ 0
x ≠ −2
x
1 = −1
x
2 = 2
c)
x
1 = −3
x
2 = −1
d)
D:
x ≠ 3
x ≠ −2
x
1 = 1
21 sie 16:10
21 sie 16:12
o nie: | | x | |
przy okazji wrzucę APEL O UŻYWANIE ułamków i reszty oznaczeń typu |
| a nie |
| | 3−x | |
x
−−
3−x bo widze że już są niezłe nieścisłości
21 sie 16:13
Jean:
| | 2( x + 2) x | |
|
| cos takiego ? i co dalej  |
| | x (x−2) | |
23 sie 22:40
Jack:
zacznij od dziedziny (w wyjściowym równaniu), a dla tego ostatniego wyrażenia zastanów się
kiedy ułamek jest równy 0 (co się dzieje z licznikiem albo z mianownikiem).
23 sie 22:48
o nie: | | 2 | |
skąd ci się |
| wzięło  |
| | x | |
| | 1 | |
2− |
| źle zamieniłeś a dalej słuchaj sie Jacka |
| | x | |
23 sie 22:56
sushi_ gg6397228:
najpierw byl nick Ola; potem Mili, ostatnio Norma; a teraz Jean
rusz zadek i zacznij cos sam/a robić a nie na gotowce czekać
23 sie 23:00