równania wielomianowe
Mili : rozwiąż równania:
a)x4−x2−12=0
b)x6−26x3−27=0
c)2x3+7x2+7x+2=0
d)3x3−7x2−7x+3=0
e)4x3−13x2−13x+4=0
f)5x3+21x2−21x−5
19 sie 23:13
Eta:
a) (x2−4)(x2+3)=0
(x−2)(x+2)(x2+3)=0
dokończ ...........
b) (x3−27)(x3+1)=0
x3=27 lub x3= −1
x=..... lub x= .....
19 sie 23:28
19 sie 23:30
Gustlik: ad a)
Można tak:
x
4−x
2−12=0
Wstawiam pomocniczą niewiadomą t=x
2≥0
t
2−t−12=0
Δ=1+48=49
√Δ=7
Wracam do "x"−a
x
2=−3 − odpada, bo x
2 nie może być ujemne
lub x
2=4 → x=2 lub x=−2
19 sie 23:44
Gustlik: ad b) zrób podobnie jak ad a), tylko wstaw t=x3, tu mogą być ujemne wyniki, bo x3 przyjmuje
taki sam znak, jak samo x. Oblicz t1 i t2 i spierwiastkuj pierwiastkiem 3 stopnia (3√ ).
19 sie 23:48
Gustlik: 2x
3+7x
2+7x+2=0
2x
3+2+7x
2+7x=0
2(x
3+1)+7x(x+1)=0
Rozkładam (x
3+1)=(x+1)(x
2−x+1) → wzory skróconego mnożenia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
2(x+1)(x
2−x+1)+7x(x+1)=0
Wyciągam (x+1) przed nawias:
(x+1)[2(x
2−x+1)+7x]=0
(x+1)(2x
2−2x+2+7x)=0
(x+1)(2x
2+5x+2)=0
x=−1 − mam już jedno rozwiązanie
Pozostałe dwa wyliczę rozwiązując funkcję kwadratową:
Δ=25−16=9
√Δ=3
Odp:
x=−2 v x=−1 v x=−U{1]{2}
Pozostale zrób analogicznie, są podobne do c), też mają takie same współczynniki przy wyrazach
skrajnych i takie same przy środkowych.
Pozdrawiam
20 sie 00:03
pomagacz:
x
2 = −3
x =
√−3
x = 3i
jak nie może jak może
20 sie 10:39
pomagacz:
sorki
x2 = −3
x2 = 3*(−1)
x = ±√3i
20 sie 10:40
Ola: b mi wcale nie wychodzi
20 sie 18:43
pomagacz:
b)
x
6−26x
3−27=0
t = x
3
t
2 − 26t − 27 = 0
Δ = 26
2 + 4 * 27 = 784
√Δ =
√784 = 28
t
1 = x
12 = 27
x
1 =
√27
t
2 = x
22 = −1
x
2 =
√−1 Poziom liceum robi STOP! sprzeczność
Poziom powyżej liceum (studia, zawodówki) jadą dalej
x
2 = i
20 sie 19:03
Ola: ale wynik ma być xe (3,−1)
20 sie 19:20
pomagacz:
teraz zauważyłem gafę:
t1 = x13 = 27
x13 = 27
x1 = 3
t2 = x23 = −1
x23 = −1
z2 = −1
20 sie 19:27
Ola: Panie Gustliku zrobiłam pana sposobem dalsze przykłady d i f dobrze mam ale
e)4x3−13x2−13x+4=0 nie idzie mi
20 sie 19:53
maty: 4x3−13x2−13x+4=0
4x3+4−13x2−13x=0
4(x3+1)−13x(x+1)=0
4(x+1)(x2−x+1)−13x(x+1)=0
(x+1)[4(x2−x+1)−13x]=0
(x+1)(4x2−4x+4−13x)=0
(x+1)(4x2−17x+4)=0
20 sie 20:03
Gustlik: Pomagaczu, w w zbiorze liczb zespolonych pierwiastki kwadratowe istnieją, ale w zbiorze
liczb rzeczywistych − nie, a w liceum rozwiązuje sie tylko zadania w zbiorze liczb
rzeczywistych.
20 sie 20:27