Extrema lokalne funkcji
M.: Znajdź extrema lokalne funkcji :
a) y = −x2 + 5x − 6
b) y = x2 −5x +6
Moje rozwiązanie czy dobre?
a) y = −x2 + 5x − 6
y = −x (x−5)
y ' (x) = 0
−x(x−5) = 0
y1=0 max ⇒ 2 punkty
y2=5 min ⇒ stacjonarne
f'' (y) = −2x +5
f''(0) = 5 ≠ 0 ⇒ w tym punkcie funkcja ma min
f"(5) = −5 ≠ 0 ⇒w tym punkcie funkcja ma max
Podpunkt b wychodzi tak samo mi .... wiec chyba coś źle.....
19 sie 20:11
pomagacz:
od kiedy to:
−x(x − 5) = −x
2 + 5x − 6
19 sie 20:21
pomagacz:
przecież:
−x(x − 5) = −x
2 + 5x

a gdzie jest tamta 6

tok liczenia dobry, ale walnąłeś/łaś się na początku z tym skracaniem do −x(x − 5)
19 sie 20:22
M.: Hm myślałam że w pochodnych liczby same bez x czyli w moim przypadku 6 się zeruje ...
Czyli jakby szło to rozwiązanie bo nie bardzo wiem....
19 sie 20:31
xXx: te przykłady, które podałeś reprezentują krzywą − parabolę, licząc ekstrema paraboli nie trzeba
| | Δ | |
korzystać z pochodnych, aczkolwiek można, tylko po co? max/min{f(x)}= − |
| |
| | 4a | |
19 sie 20:44
Jack:
słuszna uwaga ^^
19 sie 20:45
M.: Hm czyli :
y = −x2 + 5x − 6
a = −1 b=5 c= −6
Δ =1
| | −b | | 1 | |
xw= |
| ⇒ 2 |
| maximum |
| | 2a | | 2 | |
?
19 sie 21:02
xXx: po części dobrze ale to co teraz obliczyłeś to są współrzędne wierzchołka. zauważ, że ta
parabola jest zwrócona ramionami w dół więc nie będzie miała żadnego minimum. kiedy pytają nas
o ekstremum paraboli mają na myśli wartość, jak to napisałeś, y
w. A więc odpowiedzią jest:
| | 1 | | 1 | |
funkcja będzie miała maksimum |
| w punkcie x=2 |
| |
| | 4 | | 2 | |
19 sie 21:09
M.: Dziękuje
19 sie 21:14