pomocy
ola: Średnia arytmetyczna zestawu liczb:4,6,2,8,4,9,3,x,y wynosi 6,a mediana jest równa 5.Wyznacz
liczby x i y,jeżeli wiadomo,że y jest większe od x
19 sie 00:26
Pestek: 4+6+2+8+4+9+3+x+y9=36+x+y9
36+x+y9 = 6 /*9
36 + x + y = 54
x + y = 18
wiec x=0, y=18 lub x=1, y=17 itd
porządkujemy liczby
2,3,4,4,6,8,9
w zbiorze mamy 9 liczb wiec mediana znajduje się na 5 pozycji od lewej w uporządkowanym
zbiorze.
wiec x albo y musi miec wartosc 5 jeżeli x<y to wtedy x=5 a y=13
19 sie 00:43
luiza: √16+25=9
17 gru 18:41