Pomózcie proszę bardzo ważne!
Mariolkaaa! : Statystyka: 1 zadanie : w 30 osobowej klasie 1a srednia ocen wynosi 4,4 a w klasie 1b 25
osobowej 3,3 oblicz srednia ocen obu klas
zadanie 2 : jezeli srednia ocen ucznia nalezy do przedziału <3;3,7> to na koniec semestru jest
wystawiona ocena 3 a jesli <3,76; 4,5> to ocena 4
wiec ewa otrzymała nast oceny; z prac pisemnych; 3,3,3 z wagą 4 z odpowiedzi; 5,4,2, z waga 1
i prac dodatkowych 4 z waga 2
a) jaką ocene otrzymalaby Ewa gdyby obliczono srednią arytmetyczną ?
b) jaka ocene otrzymalaby ewa gdyby obliczono srednią ważoną ?
Prosze pomózcie

!
19 sie 17:51
sushi_ gg6397228:
policz ile wynosila suma ocen w kazdej klasie
x
1 +x
2 +...+ x
30= 4,4 * 30
to samo zrob dla drugiej klasy
potem dodaj do siebie i podziel przez (30+25)
19 sie 18:44
Sandra: w 1 zadaniu wyjdzie srednia 3,9
19 sie 19:41
Sandra: Zrob najlepiej tak 4,4*30+3,3*25/30+25= 132+82,5/55= 214/55= 3,9.
19 sie 19:46
Gustlik: Korzystamy z definicji średniej:
Stąd:
S
n=n*śr(x
n)
gdzie:
śr(x
n) − średnia arytm. n wyrazów
S
n − suma n wyrazów
n − ilość wyrazów
Liczę sumę ocen w 30−osob. klasie:
S
20=30*4,4=132
Liczę sumę ocen w 25−osob. klasie:
S
25=25*3,3=82,5 (mają być połówki

?)
Całkowita suma ocen:
S
55=132+82,5=214,5
Średnia z obu klas:
| | S55 | | 214,5 | |
śr(x55)= |
| = |
| =3,9
|
| | 55 | | 55 | |
Odp. 3,9
19 sie 20:34