matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROblem
TOmek:
Zrobiłem równanie trygonometryczne, wyszły mi odpowiedzi (prawidłowe):
π
x=
+2kπ
4
π
x=−
+2kπ
4
3π
x=
+2kπ
4
3π
x=−
+2kπ
4
π
x=
+kπ
4
π
kπ
Jednak w odpowiedzi w książce mam x=
+
(czyli jest to jakby zredukowanie 5
4
2
wyników do jednego) I moje pytanie jest nastepujące, czy na maturze będe musiał tak zredukować odpowiedź? Oczywiście widać ,ze
π
x=
+kπ zawiera sie w
4
π
x=
+2kπ
4
π
x=−
+2kπ
4
Lecz z dalszą redukcją było by trudno.
19 sie 15:04