Monotoniczność
M.: Bardzo proszę o pomoc :
Zbadaj monotoniczność :
Coś co zaczęłam tworzyć :
I w tym punkcie nie wiem co dalej , bo zawsze robiłam przykłady że w mianowniku występowały
numery wyrazu an czyli − liczba n z góry dziękuje za szybką pomoc.
19 sie 19:03
sushi_ gg6397228:
masz ten sam mianownik−−> wciagnij wszystko na jedna kreske
19 sie 19:08
xXx: | n+3 | | n+2 | | 1 | |
| − |
| = |
| > 0 an↗ |
| 5 | | 5 | | 5 | |
19 sie 19:09
M.: O dziękuje.
Właśnie myślałam o tym ale to by wyszło coś takiego ?
| | n+3 −n +2 | | 5 | |
an+1−an = |
| = |
| =1 |
| | 5 | | 5 | |
Czyli wyszło że ciąg nie jest monotoniczny ?
Było jeszcze pod polecenie : Dla jakich liczb są określone ciągi liczbowe ?
19 sie 19:14
M.: Racja popełniłam błąd , nie zmieniłam znaku i zapomniałam o 5.
Dziękuję , powrócę jednak do pytania o :
Dla jakich liczb są określone ciągi liczbowe ?
19 sie 19:17
xXx: nie rozumiem pytania?
19 sie 19:18
xXx: wyszło, że ciąg jest rosnący
19 sie 19:19
M.: Właśnie w jednym z poleceniu było dokładne zapytanie o zbadanie tej monotoniczności jak powyżej
i pod tym , do tego kolejne pytanie :
Dla jakich liczb są określone ciągi liczbowe ....
Czyli ze dla wszystkich > 0 ? Sama nie rozumiem pytania...
19 sie 19:23
xXx: | | 3 | | 1 | |
może chodzi o to, że pierwszym wyrazem jest |
| ? a różnicą |
| |
| | 5 | | 5 | |
19 sie 19:25
xXx: najlepiej jak przepiszesz dokładnie całe zadanie
19 sie 19:26
M.: Które ciągi nazywamy monotonicznymi ?
Zbadaj monotoniczność :
Dla jakich liczb są określone ciągi liczbowe ?
19 sie 19:29