statystyka
Mariolkaaa! : zadanie 2 : jezeli srednia ocen ucznia nalezy do przedziału <3;3,7> to na koniec semestru jest
wystawiona ocena 3 a jesli <3,76; 4,5> to ocena 4
wiec ewa otrzymała nast oceny; z prac pisemnych; 3,3,3 z wagą 4 z odpowiedzi; 5,4,2, z waga 1
i prac dodatkowych 4 z waga 2
a) jaką ocene otrzymalaby Ewa gdyby obliczono srednią arytmetyczną ?
b) jaka ocene otrzymalaby ewa gdyby obliczono srednią ważoną ?
19 sie 19:26
Sandra: Musisz dodac do siebie oceny i podzielic przez ilosc.W tym przypadku wyjdzie
a)w przyblizeniu 3,8 czyli otrzymalaby ocene db
b)musisz pomnozyc wage przez oceny np 4(3+3+3)+1(5+5) itd...powinno wyjsc 3,4 czyli otrzymalaby
ocene dst
19 sie 19:36
Sandra: pisz jak nie bedziesz wiedziala jak cos zrobic ze statystyki to Ci pomoge
19 sie 19:37
pomagacz:
Średnia arytmetyczna:
| | a1 + a2 + a3 +...+ an | |
xśr. arytm. = |
| |
| | n | |
| | a1*w1 + a2*w2 + a3*w3 +...+ an*wn | |
xśr. ważona = |
| |
| | w1 + w2 + w3 +...+ wn | |
gdzie:
a
1, 2, 3,..., n to oceny
w
1, 2, 3,..., n to wagi
podstawiamy i liczymy
x
śr. arytm. ≈ 3,43
x
śr. ważona ≈ 3,24
Średnie
1026
19 sie 19:43
Sandra: Moim zdaniem sr arytm powinna wyjsc 3,8,a wazona 3,4
19 sie 19:54
pomagacz:
| | 3+3+3+5+4+2+4 | | 24 | |
xśr. arytm. = |
| = |
| = |
| | 7 | | 7 | |
= 3,4285714285714285714285714285714 ≈ 3,43
| | 3*4+3*4+3*4+5+4+2+4*2 | | 55 | |
xśr. ważona = |
| = |
| = |
| | 4+4+4+1+1+1+2 | | 17 | |
= 3,2352941176470588235294117647059 ≈ 3,24
19 sie 20:09
pomagacz:
prace pisemne (waga 4):
3 3 * 4
3 3 * 4
3 [+] 3 * 4 [+]
−−−−− −−−−−−
9 36
odpowiedzi (waga 1):
5 5 * 1
4 4 * 1
2 [+] 2 * 1 [+]
−−−−− −−−−−
11 11
prace dodatkowe (waga 2):
4 4 * 2 = 8 [+]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 55
ocen razem: 7
wag razem: 3 * 4 + 3 * 1 + 2 = 12 + 3 + 2 = 17
jeszcze raz sprawdzamy:
| | 55 | |
xśr. ważona = |
| = jw. |
| | 17 | |
19 sie 20:18
Sandra: masz racje.. po prostu znalam to zadanie... ale widze,ze kolezanka tu zapomniala tu o dwoch
ocenach z prac domowych 5,5 waga 1.Czyli ocen jest 9
19 sie 20:35
Sandra: czyli wynik wyszedl mi dobry tak?wliczajac te dwie ocenki
19 sie 20:36
pomagacz:
to w takim wypadku
a) 3,78
b) 3,42
19 sie 20:40