..
Karolina: oblicz
d)(3
−1,5 +81
−1/2)(3
−3/2 −3
−2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(3
−1,5 +81
−1/2)(3
−3/2 −3
−2)= (3
−3/2 −3
−2)(3
−3/2 +3
−2)=
| | 2 | |
no niby wzór a2−b2 ale coś mi nie wychodzi podali w odpowiedziach że ma wyjść |
| |
| | 81 | |
pokaże ktoś co trzeba zrobić i wytłumaczy ?

Mi coś nie wychodziło 2/81
19 sie 07:22
pomagacz:
te myślniki to kreska ułamkowa?
najpierw trzeba zamienić potęgi dziesiętne na ułamkowe, czyli 3−1,5 = 3−32 oraz 81
na 34
19 sie 08:33
Karolina: nieee to nie kreska
19 sie 16:37
Karolina: to pod spodem to jak zaczęłam
19 sie 16:37
pomagacz:
no, to do roboty:
już widać, że to wzór skróconego mnożenia
(a − b)(a + b) = a
2 − b
2
a = 3
−32
b = 3
−2
(3
−32)
2 − (3
−2)
2 = 3
−3 − 3
−4 =
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 33 | | 34 | | 34 | | 34 | | 34 | | 9 * 9 | | 81 | |
19 sie 16:47
Karolina: na samej górze przy d) w tej samej 1 linijce jest przykład i tylko o to chodzi ,niżej
oddzieliłam go od swojego rozwiązania, proszę o pokazanie i wytłumaczenie co należy zrobić
dalej.
19 sie 16:48
Karolina: aha dzięki
19 sie 16:48