??
kasia: Kwotę 10000zł złożono na lokatę dwuletnią,na której odsetki doliczane są po każdym roku
oszczędzania.Odsetki dopisane w sumie w ciągu dwóch lat wyniosły 1151,36zł(nie uwzględniamy
podatku od odsetek).Jakie było oprocentowanie tej lokaty?
19 sie 00:12
Jack:
F=K(1+p/100)n
11151,36=10000(1 + p/100)2
policz z tego p.
19 sie 00:22
req: można prościej i logiczniej
x2= 11151,3610000
x2=1,115136
x=1,056
odp.oprocentowanie lokaty wyniosło 5,6%
19 sie 08:01
ame_110: Mi wyszlo 5,75% i na kilku str widzialam tez takie rozwiazanie 1151,36/2= 575,68 zl na rok
575,68/10000 x 100%= 5,75% .. wiec jak to jest
29 kwi 16:37