Planimetria
Sssssenderuska: Mam romb
a=8
tg60stopni.
Oblicz pole i przekątne. Próbuję sama zrobic, ale chyba złe wzory podstawiam i jakis głopoty
mam...
19 sie 22:24
pomagacz:
mało wiemy, długość boku mamy, tan(60o) jakiegoś kąta, którego położenia nie znamy i to
wszystko, nic nie można zrobić, no chyba, że ktoś jest jasnowidzem...
19 sie 22:34
Sssssenderuska: No własnie, a tylko tyle mam podane ...
19 sie 22:38
pomagacz:
tan(60
o) =
√3 i na pewno 60
o nie jest kątem wewnętrzym tego rombu, pozostaje kąt między
dłuższą przekątną a bokiem
| | x | |
tan(60o) = |
| dla x który jest dłuższą przekątną |
| | 8 | |
x = 8
√3
w takim razie powstaje trójkąt prostokątny o bokach
x2,
y2, 8 dla y który jest
krótszą przekątną, z pitagorasa wyjdzie:
(4
√3)
2 + (
y2)
2 = 64
y
2 = 4
y = 2
dłuższa przekątna ma 8
√3, krótsza ma 4
| | x * y | | 8√3 * 4 | |
P = |
| = |
| = 16√3 |
| | 2 | | 2 | |
jeśli tak to ma wyglądać to takie jest rozwiązanie, właściwie na ślepo liczone bo mało danych
mamy
19 sie 23:10
Sssssenderuska: Dzięki wielkie za pomoc.
20 sie 09:16