Rozwiąż równanie
budyń: a) 2x2 = x
b) 8x = 12x2
19 sie 18:13
J.: Przenieś prawą stronę na lewą stronę
19 sie 18:28
karen: a) 2x2 −x=0
a=2
b=1
c=0
Δ=b2−4ac
Δ=12−4*2*0
Δ=1
x1= −b−√Δ/2a
x1= −1−1/2a
x1= 0/2a
x1=0
19 sie 19:09
karen: w x1 jest błąd
tak powinno
być
x1= −1−1/2a
x1=−2/2*2
x1= −2/4
x2=−b+√Δ/2a
x2=−1+1/2a
x2=0/2*2
x2=0/4
x2=0
19 sie 19:14
karen: przykład b liczysz podobnie jak a
19 sie 19:17
Kasiek: Karen, b= −1

x
2=
12
19 sie 19:17
karen: a może i masz racje czasem mały błąd i już coś jest nie tak
19 sie 19:39
karen: znaczy się inny wynik
19 sie 19:41
Kasiek: ano
19 sie 19:50
budyń: 8x=12x2
a=0
b=8
c=0
Δ=b2−4ac
Δ=64−4*0*0
Δ=64
x1 =−b−√Δ2a
x1 = −8−√642*0
x1 = −8−80
x1 = −160
x1=0
x2 =−b+√Δ2a
x1 = −8+√642*0
x1 = −8+80
x1 = 00
x1=0
20 sie 12:39
budyń: znaczy w tym drugim jest oczywiście x2. ^
20 sie 12:40
Trivial: budyń właśnie podzielił przez zero! o.o
20 sie 12:41
pomagacz:
16x = x
2
−x
2 + 16x = 0
a = −1
b = 16
c = 0
Δ = 16
2 = 256
x
1 = 0
x
2 = 16
20 sie 12:48
pomagacz:
PAMIĘTAJ CHOLERO NIE DZIEL PRZEZ ZERO
A poza tym jak nie poukładasz sobie równania do postaci zbliżonej do:
ax
2 + bx + c = 0
to nic nie rób, dopóki tej postaci nie uzyskasz, bo nic nie widzisz...
20 sie 12:50