procenty
as: Lód ma o 10% większa objętość od wody z której powstał. O ile procent objętość wody jest
mniejsza od objętości lodu z którego powstała?
19 sie 15:52
pomagacz:
Masa jest ta sama m
lodu = m
wody
objętości są różne V
lodu = V
wody + 0,1V
wody = 1,1V
wody
V
lodu = 1,1V
wody
i teraz wyciągamy V
wody na lewo, a reszta na prawo:
dla ułatwienia zapisu:
V
lodu = x
V
wody = y
x = 1,1y \\ : 1,1
0,91 V
lodu = V
wody
91% V
lodu − 100% V
wody
100% V
lodu − x%
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Objętość wody jest mniejsza od objętości lodu o 9,89%
Nie wiem czy dobrze...
19 sie 16:40
Gustlik: Przyjmuję:
100a − początkowa objętość wody
110%*100a=110a − objętość powstałego lodu
Teraz proporcja:
110a − 100 %
100a − x %
| | 100 %*100a | |
x= |
| ≈90,9 %
|
| | 110a | |
100−90,9=9,1
Odp: Woda ma mniejszą objętość o ok. 9,1 % od lodu, z którego powstała.
20 sie 01:28