Równanie prostej
Anek: Mam obl równanie prostej.
Pkt które mam wyliczyc, to A(1,2) B(−2,−1), C(4,1)
NIgdy nie wiem, co mam podstawiać kolejno pod wzór − y=ax+b

. Pomożecie?
19 sie 21:42
Sssssenderuska: up
19 sie 22:33
xXx: chcesz wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez dane 3 punkty? dobrze rozumiem?
19 sie 22:36
Antek: Tak, tak. Mma narysowany wykres, zaznaczone te 3 punkty i muszę to obliczyć. Nie kuma tylko co
kiedy sie wstawia pod wzór i trudno jets mi to obliczyc.
19 sie 22:40
Eta:

Te punkty nie leżą na jednej prostej
sprawdź czy dobrze podałaś współrzędne
19 sie 22:49
Antek: Tak, dobrze jest napisane..
20 sie 09:13
pomagacz:
Sprawdź dokładnie to zadanie i przepisz słowo w słowo co masz napisane, ok?
20 sie 09:42
Anek: Mam narysowane układ współrzędnych i mam zaznaczone punkty A, B, C. Mam to podstawic do wzory
y=ax+b. I tu mam problem, bo nigdy nie wiem, co sie podstawia...
Punkty te to A(1,2), B (−2−1) C(4,1)
20 sie 16:20
sushi_ gg6397228:
trzeba zrobic uklad rownan dla punktu A=(1,2) x=1, y=2 i podstawiasz
prosta moze przejsc tylko przez dwa punkty, podane na rysunku, wiec dostaniesz 3 wzory prostych
20 sie 16:24
Anek: b=−1?
20 sie 16:31
Anek: a=−3?
20 sie 16:33
sushi_ gg6397228:
wynik nieprawidłowy
zapisz uklad rownan i je tutaj oblicz
20 sie 16:37
Anek: y=ax+b
A(1,2)
2= a1+b
2=1+b
b=1−2=−1
20 sie 16:41
Anek: 2=a1−(no czyli 1)−1
a=−3
20 sie 16:41
sushi_ gg6397228:
masz zrobic uklad rownan czyli wziąć dwa punkty np A i B (zmiennymi beda a i b)
20 sie 16:42
sushi_ gg6397228:
jak mozesz a*1 na[isac ze to jest równe 1
20 sie 16:43
Anek: a to nie mam czasem zrobić tak : A−B , czyli 1−(−2)?
20 sie 16:43
Anek: Pomoż mi to zrozumiec...
20 sie 16:43
Anek: No bo x=1, to a*1 nie będzie 1? :x
20 sie 16:44
sushi_ gg6397228:
a jak masz 5x, to nie mozesz napisac ze to jest 5
20 sie 16:45
20 sie 16:46
Anek: Wiem, ale ja nie ogarniam ze wzorów.....
20 sie 16:47
sushi_ gg6397228:
masz w tym linku podany przyklad−−> podstawic liczb nie umiesz

?
20 sie 16:48
Anek: (−2−1)(−1−2)=(−1−2)(x−1)?
20 sie 16:52
sushi_ gg6397228:
a gdzie jest
y
20 sie 17:10