Wytłumaczy ktoś?
facio: Trzech gości umówiło się w knajpie na flaszkę. Przy stoliku robią składkę−każdy dał po 10 zł.
Po chwili kelner przynosi flaszkę i mówi: wódka kosztowała 25 zł, zostało 5 zł reszty, żeby
było sprawiedliwie ja biorę 2 zł a panom oddaje po 1 zł reszty. Po paru minutach goście liczą:
daliśmy 3 banknoty po 10 zł, kelner wydał nam po 1 zł reszty więc wydaliśmy po 9 zł, trzy razy
9 daje nam 27 zł, 2 zł wziął kelner...a gdzie jeszcze 1 zł?
19 sie 22:26
pomagacz:
Aaaa, to znam, gdzieś to czytałem, aha w dowcipach matematycznych
19 sie 22:35
pomagacz:
dali 30 zł:
o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o
flaszka kosztowała 25zł:
o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o
o o o o o
zostało 5zł reszty:
o o o o o
każdy z nich otrzymał po złotówce reszty:
o
o
o
więc teoretycznie zapłacili po 9zł na łebka
kelner dostał napiwek 2zł;
o o
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o − o o o o o = o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o
o o o o o o o o + o o o = o o o o o o o o o
o o o o o o o o o o o o o o o o o
źle przyjęte rozumowanie, zapłacili 25 zł, dostali resztę 3 zł, ale jak to rozrysować wyjdzie,
że jeden z nich zapłacił 10zł a dwóch po 9zł
19 sie 22:48
pomagacz:
czekaj, coś pomyliłem we wniosku
19 sie 22:49
xXx: 25+2+3=30 w czym problem?
19 sie 22:50
pomagacz:
zapłacili 30zł a dostali resztę 3 zł, z czego 2 zł na napiwek
Wyjdzie z tego, że zapłacili razem 27zł i 2 zł na napiwek, a wódka kosztowała 25zł
30 − 27 = 3
25 + 2 = 27
30 − 25 = 5
3 + 2 = 5
zostało im 3 zł oraz 2zł dla kelnera, razem 5 zł, ale to nie oznacza, że każdy z nich zapłacił
tyle samo, bo jak można zapłacić 25zł przez 3 osoby po tyle samo?
zapłacili po 8,33(3)zł, zostało 5zł, wróciło im 3 zł, więc zapłacili po 9,33(3)zł a nie po 9
zł. ten szczegół im umknął w obliczaniu
19 sie 22:59
b.: każdy wydał po 9 zł, więc razem 27 −− i tyle kosztowała wódka z napiwkiem − wszystko się więc
zgadza

te początkowe 30 zł nie ma tu nic do rzeczy, pojawia się tylko dla zmylenia przeciwnika
20 sie 00:17
pomagacz:
No właśnie, ale ja pomyliłem tutaj to wszystko,
b. ma rację
20 sie 09:43