matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.5.2009
Zadania
Odp.
2
zielony:
witam, potrzebuje pomocy (granica ciagu.liczba eulera) pewnie te przyklady sa trywialne,ale ja nie potrafie ich zrobic, a niedlugo mam egzamin.. prosze o pomoc
1
alien:
oblicz odległość pomiedzy punktem A= (2,3) i punktem przeciecia sie prostych o rownaniach : 3x+2y−6=0 i y=2x +10
1
alien:
napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(2, − 1) przechodzacego przez punkt A(−3, −2)
3
alien:
dana jest prosta o równaniu g(x)= −2x+(2m − 5),gdzie m jest parametrem i m ∊R.wyznacz wartość parametru m jeżeli:
7
alien:
Prosze o pomoc.dana jest prosta o równaniu f(x)=(2m−3) X+3, gdzie m jest jest parametrem i m ∊R.wyznacz wartość parametru m jezeli:
3
unnamed:
mam problem z pewnym zadaniem z ciagow, nie wiem jak sie za to zabrac, moglby ktos pomoc ?
2
aggeta:
3
Dana jest funkcja o wzorze f(x)=
√
4−5x
+
x+2
a)znajdź dziedzinę
2
:):
piramida cheopsa ma wys 146 m . jej podst jest kwadrat o boku 233 m. 1 metr szescienny swiezego sniegu wazy 100 kg. ile ton sniegu miesciloby sie w tej piramidzie (wynik zaokraglij do 10 tys
2
Buhaha:
Dany jest trójkąt o polu=32 oblicz pole trójkąta którego wierzchołkami są środki boków danego trójkąta.
5
b.:
test
5
mika:
11430194 m
3
ile to ton?
6
Sinia xD:
Hej! Mam do zrobienia zadanie, jak nie zrobie to pała murowana na koniec roku wiec błagam wytłuczcie
7
Wydi:
Oblicz pole rombu o obwodzie 68 wiedząc że jedna przekątna jest o 14 dłuższa od drugiej.
4
dzozff:
:::rysunek::: łodzież budowała karmnik dla ptaków(jak na rysunku).Ile metrów kwadratowych desek w
1
iimod:
Mam wielki problem z tym zad i bardzo prosze o pomoc
z gory dziekuje .. najdluzsza przekatna prawidlowego ghraniastoslupa szesciokatnego ma 16 cm dlugosci i jest
15
Fruzia:
Jak te równania rozwiązać metodą wyznaczników? x−y
7
dzozff:
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czwotokątnego wynosi 208cm kwadratowych. a pol jego powierzchni bocznj 144cm kwadratowe. Oblicz:
1
Michał KAS:
Bogdan pomóż mi w tym zadaniu prosze http://matematyka.pisz.pl/forum/16791.html
1
Aniaa;d:
Podkreśl pare licz , ktora jest rozwiazaniem układu równań. ∫6x+9=9x+4y
0
Bu$ka:
Proszę o pomoc w zadaniu z fizyki
0
hiehie:
:::rysunek::: Młodzież budowała karmnik dla ptaków(jak na rysunku).Ile metrów kwadratowych desek w
10
Kwas:
Pewna miejscowosc ma powierzchnie 16m
2
. Jaka powierzchnie zajmuje ta miejscowosc w skali: a) 1:25000
3
Kwas:
Trojkat ABC o bokach dlugosci 6,4,8 przekształcono przez jednokładność o srodku a i skali 3. Oblicz pole obrazu trojkata ABC w tym przeksztalceniu.
10
Kwas:
Dany jest trójkąt o polu 32. Oblicz pole trójkąta ktorego wierzcholkami sa srodki bokow danego trojkata.
2
Pati:
które z wyrazów ciągu (a
n
) są równe zeru jeśli : a
n
=(n
2
− 2)(n
2
− 4)(n − 3)
14
sidek:
Oblicz wartość x: a) log 25 =x
21
patrycja:
ma pare przykladow ktore sprawily mi problem i nie potrafie ich przeksztalcic. moglibyscie mi pomoc, ew podpowiedziec jak je zrobic?
0
hiehie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 18cm. Kąt dwuścienny, pomiędzy ścianą boczną a podstawą ma miarę 80)stopni) . Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
0
[C[JAYNA]];):
podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 8 cm, a jego ramiona tworzą kat 76 stopni. Oblicz obwód tego trójkąta
0
Mike CZY KTOS TO OBLICZY?:
2log x
=?
log(5x−4)
1
Mike OBLICZ DZIEDZINĘ FUNKCJI:
2log x
=1
log(5x−4)
1
Mike OBLICZ DZIEDZINĘ FUNKCJI:
f(x)=
√
log(x2−3)
0
max:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach.
1
hiehie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 18cm. Kąt dwuścienny, pomiędzy ścianą boczną a podstawą ma miarę 80)stopni) . Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa.
0
Klaudiaa:
Narysuj wykres funkcij y=f9x).ktorej dziedzina jest zbior Df=<−5;4>,zas zbiorem wartosci zbior Wf=<−3;4>.Wykonujac odpowiednie przeksztalcenia,narysuj wykresy funkcij: a) y= −f(x) b)
0
Mike:
log
5
5
√
5
0
jasiek:
Narysuj odcinek AB i zaznacz punkt P leżący poza odcinkiem AB. Posługując się kątomierzem znajdz obraz odcinka AB w obrocie wokol punktu P a kąt alfa :
6
Mike czy to jest równe jeden:
log
2
(log100)=1
1
Mike czy to jest równe jeden:
log2(log100)=1?
6
paula:
w trapezie rownoramiennycm jedna z podstaw jest 2 razy dłuzsza od drugiej, a przekatna jest dwusieczna kata przy dłuzszej podstawie. oblicz dlugosci bokow tego trapezu wiedzac, ze jego
1
Mike:
f(x)={log(x
2
−3)}
0
Mike:
2log x
=1
log(5x−4)
5
Bu$kA;)):
określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
x
2
−4x+5
x
3
+3x
2
+3x+1
0
Mike:
ln
x
(ln x−1)>0
0
martina:
Dwie metalowe kule, o ładunkach dodatnich równych a oraz 3a, wiszą w odległości l od siebie. Kule zetknięto i ponownie powieszono w poprzedniej odległości od siebie. Czy siła
1
Mike:
log
2
(log100)=1?
0
Mike:
log
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
9
3{3}
0
Klaudiaa:
Narysuj wykres funkcij y=f9x).ktorej dziedzina jest zbior Df=<−5;4>,zas zbiorem wartosci zbior Wf=<−3;4>.Wykonujac odpowiednie przeksztalcenia,narysuj wykresy funkcij: a) y= −f(x) b)
2
POMOCYYYY!!:
w trapezie rownoramiennycm jedna z podstaw jest 2 razy dłuzsza od drugiej, a przekatna jest dwusieczna kata przy dłuzszej podstawie. oblicz dlugosci bokow tego trapezu wiedzac, ze jego
0
Klaudiaa:
5
Kasieńka:
Dany jest punkt A (2, −3) Napisać równanie okręgu o środku w punkcie A stycznego do prostej x= −1,5
0
baska:
przekatne prostokata przecinaja sie pod katem 60 stopni. oblicz pole kola opisanego na tym prostokacie, jesli:
1
Sandra:
czy mogłabym prosić o pomoc przy następującym zadaniu?
1
kaska:
6
aska:
przekatne prostokata przecinaja sie pod katem 60 stopni. oblicz pole kola opisanego na tym prostokacie, jesli:
5
baska:
oblicz promien okregu opisanego na prostokacie o bokach długosci 3 i4. prosze o obliczenia i rysunek!
15
anka:
Graniastosłup prawidłowy trójkątnyma objętość 37 . Jaką miałby objętość po wydłużeniu każdej kawędzi dwukrotnie ?
4
jolcia3112:
Zad. 1 Krzesła karuzeli zakreślają w czasie t = 6s okrąg o promieniu r = 6m. Oblicz prędkość kątową i
5
Małaaaa!:
pole trojkata wynosi 400cm
2
, a obwod 40 cm. oblicz promien okregu wpisanego w ten trojkat.
2
Martixu:
cena wycieczki po dwukrotnej obniżce, o ten sam procent, spadła z 1000zł do 846,40zł. o ile procent obniżano cenę za każdym razem?
2
Martixu:
suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych jest równa 56. Wyznacz te liczby
2
anka:
Graniastosłup prawidłowy trójkątnyma objętość 37 . Jaką miałby objętość po wydłużeniu każdej kawędzi dwukrotnie ?
2
sidek:
Pomocy − Przedstaw jako jeden logarytm 5+log2
56
sylwia gdańsk:
moze ktos sie wypowiedziec jak matura roz w tym roku trudna?
0
Grander:
Co to jest ciecz nieniutonowska ?
2
Martusia:
Proszę o pomoc z takim zadaniem: Dla jakich wartości parametru a i b liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
4
Michał K:
Przekątna prostokąta ma 34 cm długości. Oblicz obwód prostokąta wiedząc że długość jednego z jego boków stanowi 187,5% długości drugiego boku
1
wiesław:
3/3+
√
2
2
Bu$kA;)):
Określ dziedzinę wyrażenia wymiernego
12x
3
3x+5
0
JUSTYNKA:
pOMÓŻCIE MI Z TAKIM ZADANIEM... TROCHE NIŻEJ JEST JEGO TREŚĆ
4
JUSTYNKA:
:::rysunek::: Wszystkie boki pięciokąta ABCDE są tej samej długości. Kąt między przekatnymi AC i AD,których
1
Kasieńka:
Dany jest punkt A (2, −3) Napisać równanie okręgu o środku w punkcie A stycznego do prostej x= −1,5
1
Pati:
W trójkącie ABC bok BC jest dwa razy dłuższy od boku AC. Obliczyć długości boków wiedząc, że |AB|=3
√
7
i γ= 120 stopni
1
Jolka:
Dane są punkty A(3,2), B(4,7). Na prostej o równaniu x=1 wyznaczyć taki punkt C, że trójkąt ABC jest prostokątny ( kąt przy wierzchołku C ma miare 90 stopni )
5
elwira18:
wyznacz miare kata wewnetrznego pieciokata foremnego.
3
Monika:
Dane są pkt A=(−1,2),B=(3,4),C=(2,−1) Wyznacz współrzędne D
0
ENka:
mam prośbe kto mi pomoże to obliczyć.. oblicz wartośc x:
0
Kasiulka:
Wyznacz wszystkie liczby z przedziału [ −2π, 2π] spełniające równanie: sin x = −1/2
1
macik:
umie ktos fajnie wytlumaczyc rownania z parametrem?
3
Aga:
a)Jakie jest przemieszczenie kątowe krótszej wskazówki zegara w ciągu godziny?
0
justynaaaaa:
wyznacz miare kata wewnetrznego pieciokata foremnego.
1
tępa głowa:
Dany jest punkt A(−2,3), napisac rownanie okregu o srodku w punkcie A stycznego do prostej y= −
3
2
35
xxx:
Hey babka z maty ściągnęła nam do rozwiązania z tej stronki zadania i mamy je rozwiązać... i mam problem z jednym zadankiem.... Help me! To to zadanko: Oblicz pole trapezu którego
2
macik:
Witam mam na piątek zaliczenie czy jest ktoś w stanie zrobić mi okolo 50 zadan?
0
Kamen31:
Geometria analityczna
2
chill:
:::rysunek::: Oblicz pole zaznaczonego obszaru
1
Jedynka:
Rozwiąż graficznie układ równan: x
2
− y
2
= 0
5
Caro:
Mogłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak zrobić A∩B jeśli A mi wyszło x∊<2,5>
0
Aga:
bardzo proszę o pomoc. Na siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 10cm zużyto
0
Jula:
Pomocy zad1
0
Caro:
Dane są punkty A(3,2), B(4,7). Na prostej o równaniu x=1 wyznaczyć taki punkt C, że trójkąt ABC jest prostokątny ( kąt przy wierzchołku C ma miare 90 stopni )
2
Patryk:
Podstawą ostroslupa jest romb. Wysokość rombu h=9cm, a kąt ostry rombu α= 60'. Oblicz objętość ostroslupa, jezeli jego wysokosc jest dwa razy większa od boku rombu. (Odp: V= 648)
1
Asgraf:
n +10
Jak sprawdzić czy istnieje wyraz ciągu a
n
=
równy 1,5
n + 2
1
Nadzieja:
Pomóżcie
Wyznaczyć wszystkie liczby z przedziału [−2π,2π] spełniające równanie
1
sinx=−
2
17
Karolina:
Prosze o pomoooc !:(
1
Kamen31:
:::rysunek::: Czy to zadanie jest dobrze
?
2
gbijson:
Witam. Mam jedno zadanie, pomożecie? 1. Narysuj prostopadłościan, a następnie jego przekrój, tak aby zawierał się w płaszczyźnie:
1
Monika:
Napisz równanie okręgu symetrycznego do danego okręgu względem prostej l:2x− 3y+ 9=0. x
2
+ y
2
− 2x− 16y+ 63= 0
0
syllabi:
Oblicz:
31
pn:
Witam. Mam problem z taki zadankiem...
17
BlackGirl:
Czy mógłby mi ktoś to sprawdzic ?
16
magda milaa:
1) x−
√
2
/
√
2
2) x
2
−x /
√
2
−1
4
Paweł:
w okrąg o promieniu r=4cm wpisano ośmiokąt foremny. Oblicz pole tego ośmiokąta.
21
magda milaa:
Trójką Pascala? co to takiego zaś
:( pomóżcie [kuzyn mnie prosił żebym mu zrobiła to ale jestem kompletnie biała...]
1
hq:
Na płaskim terenie rośnie drzewo odchylone od pionu o 10stopni w kierunku północnym. W samo południe, gdy promienie słoneczne padają pod kątem 40 stopni do powierzchni ziemi, drzewo
1
ewa:
oblicz odległość punktu A=(−1,3) od prostej o równaniu 2x−y+3=0
2
piotr:
Wyznacz takie wartosci parametru m, dla ktorych pierwiastki x
1
i x
2
spelniaja podany warunek:
2
Dorota:
liczba log
2
8
√
2
jest rowna: a) 3
4
Dorota:
jezeli logx=2 to: a) x=2
3
0
sylwia:
wyznacz ekstrema lokalne funkcji a) f(x,y) = (2x
2
+ y
2
) e
−x
2
− y
2
0
sandra:
bardzo proszę o pomoc
1
Dorota:
wiedzac ze log2≈0,3 i log3≈0,5 oblicz przyblizona wartosc wyrazenia log12.
1
Dorota:
okresl monotonicznosc funkcji: a) y=(5−π)
x
2
Dorota:
wiadomo ze suma wszystkich krawedzi prostopadloscianu o podstawie kwadratu jest rowna 32. oblicz, ile co najwyzej moze wynosic pole powierzchni bocznej tego prostopadloscianu
20
Róża 33:
hej
Eta bardzo Cie proszę pomóż mi wytłumacz:
2
mcrn:
:::rysunek::: na podstawie diagramu opisującego funkcję określ:
1
Krzyś:
suma kwadratów dwóch kolejnych liczb podzielnych przez 5 jest liczbą podzielną przez 25. i jeszcze mam jedno
2
Krzyś:
udownij, ze jesli n jest liczba naturalna dodatnią, to liczba 3
n
+3
n+1
+3
n+2
jest podzielna przez 39
0
bardzo proszę o pomoc:
g;R
3
−> R
3
g(x,y,z) = (3x+z, −2x+y+4z, x+y)
1
Krzyś:
suma kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczba parzystą
0
Jula:
Pomocy zad1
2
Aga:
Proszę o pomoc. Do akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach podstawy 50cm i 40cm,częściowo
1
Aga:
bardzo proszę o pomoc. Na siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 10cm zużyto
1
Sandra:
bardzo proszę o pomoc w poniższych zadaniach. kompletnie nie mam zielonego pojęcia jak zabrać się za te zadania.