AS:

1. x + a + x = 2*a ⇒ x = a/2
2. AF = x + a = a/2 + a = 3*a/2
3. ΔADF: h/AF = tg(α) ⇒ h = AF*tg(α) = 3*a/2*tg(α) [1]
4. ΔDFB: h/FB = tg(2*α) ⇒ h = FB*tg(2*α) = a/2*tg(2*α) [2]
5. Porównuję h z równań [1] i [2]
3*a/2*tg(α) = a/2*tg(2*α) ⇒ 3*tg(α) = tg(2*α)
6. 2*tg(α)
3*tg(α) = −−−−−−−− Po przemnożeniu przez mianownik
1 − tg
2(α)
3*tg(α) − 3*tg
3(α) = 2*tg(α) ⇒ 3*tg
3(α) − tg(α) = 0 ⇒ tg(α) = 0 lub tg(α) = 1/
√3
7. Z ostatniej równości wynika,że α = 30
o
8. DF/AF = tg(α) ⇒ h = 3*a/2*tg(30
o) = 3*a/2*
√3/3 = a*
√3/2
9. Wyliczam pole trapezu P (= 9 cm
2)
0.5*(2*a + a)*h = P ⇒ 3/2*a*a*
√3/2 = P ⇒ a
2 = 4*P/(3*
√3)
a = 2*
√P/(3*√3)
10. Okrąg jest opisany na trójkącie ABD − stąd z tw. sinusów
11. c/sin(α) = 2*R ⇒ R = c/(2*sin(α))
12. Wystarczy teraz obliczyć c z Δ AFD a następnie pole koła S = π*R
2