Proszę o pomoc z takim zadaniem: Dla jakich wartości parametru a i b liczba 3 je
Martusia: Proszę o pomoc z takim zadaniem:
Dla jakich wartości parametru a i b liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
W(x)= x4 − 5x3 +ax2 +bx +18
19 maj 17:07
Eta:
Taki sposób:
jeżeli x= 3 −−−− jest pierw. dwukrotnym, to
W(x) jest podzielny przez (x −3)2
czyli przez x2 − 6x +9
wykonaj dzielenie W(x) przez ( x2 − 6x +9)
i współczynniki reszty : przy x i wyraz wolny przyrównaj do zera
i obliczysz a i b
19 maj 17:18
Eta:
powinnoCi wyjść ,że a= 5 b= − 3
19 maj 17:18