Oblicz
Wydi: Oblicz pole rombu o obwodzie 68 wiedząc że jedna przekątna jest o 14 dłuższa od drugiej.
19 maj 21:09
Bogdan:

Podpowiedź:
e − długość dłuższej przekątnej,
f − długość krótszej przekątnej,
e = f + 14
4a = 68
| | e | | f | |
Z twierdzenia Pitagorasa: ( |
| )2 + ( |
| )2 = a2 |
| | 2 | | 2 | |
Podstaw swoje dane i rozwiąż równanie.
19 maj 21:15
RunMan: (x/2)2 + (x/2 − 7)2 = 172
Po rozwiązaniu tego równania, podstawiamy x pod to równanie:
x(x−14)
i mamy pole rombu
19 maj 21:15
RunMan: Bogdan, jako, że jestem tutaj nowy, mam pytanie: każdorazowo rysujesz figury, czy jest jakaś
baza?
19 maj 21:16
Bogdan:
Nie ma, po prostu rysuję. Uważam, że łatwiej jest zrozumieć zadanie widząc ilustrację do
zadania.
19 maj 21:18
Wydi: Dzięki za podpowiedz
19 maj 21:20
RunMan: Jasne, że łatwiej

Ja również dziękuję
19 maj 21:20
Bogdan:
RunMan, jeśli podajesz wskazówki lub rozwiązanie i wprowadzasz oznaczenia literowe,
których nie widać na rysunku, to wyjaśniaj ich znaczenie. W tym zadaniu należało wyjaśnić,
co to jest x.
19 maj 21:22