Wyznaczyć wszystkie liczby z przedziału [−2π,2π] spełniające równanie
| 1 | ||
sinx=− | ||
| 2 |
| 1 | −π | |||
sinx = − | ⇒ sinx = sin | i x ≤ <−2π, 2π> | ||
| 2 | 6 |
| −π | −π | |||
x = | + k*2π lub x = π − | + k*2π, k ∊ C. | ||
| 6 | 6 |
| −π | 1 | |||
Dla k = −1: x = | − 1*2π = −2 | π nie należy do <−2π, 2π> | ||
| 6 | 6 |
| 7 | 5 | |||
lub x = | π − 1*2π = − | π | ||
| 6 | 6 |
| −π | 7 | |||
Dla k = 0: x = | lub x = | π | ||
| 6 | 6 |
| −π | 11 | 7 | ||||
Dla k = 1: x = | + 1*2π = | π lub x = | π + 1*2π nie należy do <−2π, 2π> | |||
| 6 | 6 | 6 |
| 5 | −π | 7 | 11 | |||||
Odp.: x ∊ { − | π, | , x = | π, | π} | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |