matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czy to jest równe 1
Mike:
2log x
=1
log(5x−4)
19 maj 18:17
Edek:
2logx=log(5x−4) logx
2
=log(5x−4) x
2
=5x−4 x
2
−5x+4=0 Δ=25−16=9
√
Δ
=3
5−3
x
1
=
=1
2
5+3
x
2
=
=4
2
gdzie: Dziedzina x>0 i x>
4
5
=> x>
4
5
Odp. x=1 v x=4
25 wrz 21:20