zadanie
alien: dana jest prosta o równaniu g(x)= −2x+(2m − 5),gdzie m jest parametrem i m ∊R.wyznacz wartość
parametru m jeżeli:
a)wykres tej funkcji przechodzi przez punkt A=(4, − 3)
b)wykres tej funkcji przechodzi przez II,III,IV ćwiartkę układu wspólrzędnych
19 maj 22:49
Eta:
a) podstaw za x= 4 g(x) = −3
i oblicz m
bo: −3 = −2*4 +( 2m −5) ...... rozwiąż to równanie
b)
jeżeli wykres f(x) = ax +b przechodzi przez II, III, i IV ćw. układu współrz.
to b <0 i a <0
więc w Twoim zadaniu a= −2 => a<0
zatem jeszcze b<0 => 2m −5 <0 −−−− rozwiąż tę nierówność
i podaj przedział do którego nalezy m
19 maj 23:08
alien: jeszcze raz dziekuję
19 maj 23:16
Eta:
OK

Powodzenia.
19 maj 23:18