oblicz pole osmiakata
BlackGirl: Czy mógłby mi ktoś to sprawdzic ?
Mam takie zadanie : W okrąg o promieniu r=4cm wpisano ośmiokąt foremny. Oblicz pole tego
ośmiokąta.
Nie wiem czy to bedzie dobrze....
Dane: Szukane : Wzór:
r=4cm P? P= 8 * P trójkąta
P trójkąta = a kwadrat√3 / 4
Rozwiązanie :
P trójkąta = 4 kwadrat√3 /4
P trójkąta = 16√3 /4
P trójkąta = 4√3 cm kwadratowych
P osmiokata = 8* 4√3
P osmiokata = 32√3 cm kwadratowych.
19 maj 14:57
Basia: Niedobrze.
Ośmiokąt foremny dzieli się na 8 trójkątów, ale to nie są trójkąty równoboczne.
Są równoramienne. Kąt przy wierzchołku to 3608 = 45.
Z tw.cosinusów możesz obliczyć długość podstawy trójkąta a.
Z tw.Pitagorasa długość jego wysokości h.
P△=12*a*h
Pośmiokąta = 8*P△=8*12*a*h = 4a*h
19 maj 15:03
BlackGirl: ehh za trudne, nie potafie tego obliczyc
19 maj 15:12
Basia: Napisz tw.cosinusów. Czekam
19 maj 15:13
Basia:

to rysunek do Twojego zadania
r = 4
α = 45
o
zastosuj tw.cosinusów
a
2 = ...........................
19 maj 15:17
tim: A może koleżanka nie miała tw. cosinusów?
19 maj 15:19
tim: Hej Basiu
19 maj 15:19
BlackGirl: nie mielismy jeszcze czegos takiego . ja jestem w 2 gimnazjum
19 maj 15:28
Basia: Witaj Tim!
II gimnazjum to akurat zadanie dla Tima.
Na pewno pomoże.
19 maj 15:31
Basia: Inny sposób opiszę za chwilę.
19 maj 15:36
tim: Myślę
19 maj 15:36
tim: No dobra, jak chcesz to proszę
19 maj 15:36
19 maj 15:38
Basia:

Twój ośmiokąt składa się z 4 takich, jak narysowany, deltoidów.
U Ciebie
d
1 = r = 4
d
2 = d
d wylicz z tw.Pitagorasa (∡AOB = α+α=45+45=90
o)
19 maj 15:44
Basia: Na razie teraz ja idę na obiadek.
19 maj 15:46
tim: d2 = 2, czy aby napewno?
Trójkąt OAB jest równoramienny, więc AB = r√2
19 maj 15:46
Basia:
d2 ≠ 2
d22 = r2+r2=32
d2 = 4√2
d1=r=4
19 maj 15:55
tim: Aha. o jezus. kierowAlem sie tym ze d to srednica (w twoim)
19 maj 16:00