??
Kwas: Dany jest trójkąt o polu 32. Oblicz pole trójkąta ktorego wierzcholkami sa srodki bokow danego
trojkata.
19 maj 19:57
Bogdan:

Ile widzisz jednakowych, czyli przystających trójkątów?
19 maj 20:06
Kwas: 3 czy 4?
19 maj 20:09
Bogdan:
Co?
19 maj 20:13
Kwas: Dobra 2
19 maj 20:14
RunMan: 4, wynika to z twierdzenia Talesa (odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta, jest równoległy
do boku trzeciego)
19 maj 20:15
Bogdan:
Wzrok Ci się rozmył?
19 maj 20:16
RunMan: a właściwie z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa
19 maj 20:16
Eta:
Można zatem powiedzieć ,że pole Δ −ta czerwonego
jest 4−ry razy mniejsze od pola dużego trójkąta
zatem ile jest 32*
14 −−−−−−−− to chyba już powinieneś wiedzieć?

bo ręce opadają ( sory, bez urazy)
19 maj 20:19
Kwas: To juz wiem
19 maj 20:20
Bogdan:
Jeśli stosunek boków dwóch figur podobnych jest równy k, to stosunek pól tych figur
jest równy k
2.
| | 1 | | P1 | |
W tym zadaniu k = |
| i P2 = 32, więc |
| = ? i P1 = ? |
| | 2 | | P2 | |
19 maj 20:22