proszę o pomoc bardzo pilne
Monika: Dane są pkt A=(−1,2),B=(3,4),C=(2,−1)
Wyznacz współrzędne D
2 AD − 3 BC = 2 AC − 3 DB
( nad AD, BC, AC, DB jest wektor)
19 maj 16:44
kamil:

ac=ab+bc lub ac=ad+dc
db=da+ab lub db=dc+cb
2ad−3bc=2ac−3db
2ad−3bc=2ab+2bc−3dc−3cb
2ad−3bc=2ab+2bc+3cd+3bc
2ad−8bc=2ab+3cd
2ad+3dc+8cb+2ba=0
moge teraz zapisac wlasne dowolne rownanie wektorowe tego czworokata
2(ad+dc+cb+ba)=0 czyli 2ad+2dc+2cb+2ba=0
teraz 2ad+2dc+2cb+2ba=2ad+3dc+8cb+2ba czyli
−dc=6cb
dalej dasz sobie rade
19 maj 17:04
Monika: dziękuję
19 maj 17:13
Monika: i nic mi nie wyszło..
19 maj 17:26