znowu logarytmy. rownania i nierownosci.
patrycja: ma pare przykladow ktore sprawily mi problem i nie potrafie ich przeksztalcic. moglibyscie mi
pomoc, ew podpowiedziec jak je zrobic?
oblicz x:
| | 1 | | 1 | |
a) 3(log2 |
| )2 + 4log2(2x)2 + log2 |
| = 0 |
| | x | | 32 | |
b) log
9(x+2) − log
x3 = 3(1+log
x3)=0
przeksztalc do jak najprostszej postaci:
c) log
√6(log
336) −−−> doszlam tu do takiej postaci: 4log
36 i dalej nie umiem
przeksztalcic
d) log
13 3 + log
23. wyszlo mi: −1 + log
23 to koniec? (tam w podstawie jest
e) log
95 * log
481 * log
√38 * log
2527
| | 1 | | 1 | |
f) log57 * log765 − log513 −−−−−−−> wyszlo mi: |
| − |
| , i |
| | log137 | | log135 | |
co dalej?
| | 1 | |
g) |
| log32 + log32√2. wyszlo mi: log34 |
| | 2 | |
(w tym przykladzie w tym drugim logarytmie jest 2 pierwiastki z 2)
h) (log
336)
2 − log
316 * log
318, tego to juz kompletnie nie umiem zrobic
z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi
19 maj 19:31
Andrzej: Piszę punkt h), zaraz będzie
19 maj 19:37
patrycja: ok dzieki
19 maj 19:39
patrycja: jakby co najtrudniejsze dla mnie przyklady procz h) to jeszcze a), b) i e).
19 maj 19:42
Andrzej: najpierw podstawienie, niech log3 2 = a
teraz po kolei uproszczę te logarytmy:
log3 36 = log3 (4*9) = log3 4 + log3 9 = 2log3 2 + 2 = 2a + 2
log3 16 = 4log3 2 = 4a
log3 18 = log3 (2*9) = log3 2 + log3 9 = a+2
teraz Twoje wyrażenie wygląda tak:
(2a+2)2 − 4a(a+2) mam nadzieję że potrafisz dalej uprościć, mi wyszedł wynik 4.
Jeżeli nie rozumiesz któregoś kroku napisz.
19 maj 19:44
Andrzej: no to piszę punkt e), zaraz będzie
19 maj 19:50
patrycja: no wyszlo mi tez 4. pomyslowe rozwiazanie
19 maj 19:56
Andrzej: Mnożenie jest przemienne i łączne, pomnożę więc najpierw pierwszy przez czwarty bo pasują do
siebie, potem drugi przez trzeci bo też pasują.
będę korzystał ze wzorów: log
a x
k = k log
a x
| | 1 | |
logak x = |
| loga x (to pierwsze k to |
| | k | |
wykładnik potęgi przy a)
log
a b * log
b a = 1
| | 1 | | 3 | | 3 | |
log9 5 * log25 27 = |
| log3 5 * |
| log5 3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 4 | |
log4 81 * log√3 8 = |
| log2 3 * 2 * 3 log3 2 = 12 |
| | 2 | |
| | 3 | |
więc całość = |
| * 12 = 9 |
| | 4 | |
jeśli nie łapiesz któregoś kroku pytaj póki jestem
19 maj 19:58
patrycja: wszystko lapie. bardzo dobrze tlumaczysz
19 maj 20:11
Andrzej: w punkcie c startując od tego momentu do którego doszłaś... zapisz 6 jako 2*3 i wzór na
logarytm iloczynu.
19 maj 20:14
Andrzej: jeszcze punkt f napiszę zaraz
19 maj 20:18
patrycja: no jest. zadanie c) uproszczone. rozwiazane
19 maj 20:18
Andrzej: 65 zapiszę jako 5 * 13 i wzór na logarytm iloczynu, wychodzi
log
5 7 (log
7 5 + log
7 13) − log
5 13 = wymnażam nawias
= 1 + log
5 7 * log
7 13 − log
5 13 = zamieniam ze wzoru 3 z tych powyżej
| | log7 13 | |
1 + |
| − log5 13 = |
| | log7 5 | |
i teraz wzór na zmianę podstawy
= 1 + log
5 13 − log
5 13 = 1
19 maj 20:22
Andrzej: w g) dobrze Ci wyszło
19 maj 20:25
patrycja: wszystko rozumiem. dziekuje
19 maj 20:31
Andrzej: a w d) zapisz tą jedynkę też jako logarytm przy podstawie 2 z 2, zamień kolejność i zastosuj
wzór na różnicę logarytmów
19 maj 20:36
patrycja: sluchaj rozwiazalam podpunkt a). zobacz czy moje rozumowanie jest dobre, dobrze?
| | 1 | | 1 | |
3(log2 |
| )2 + 4log2(2x)2 + log2 |
| = 0 |
| | x | | 32 | |
3(log
2x
−1)
2 + 8log
22x + log
22
−5 = 0
3(−log
2x)
2 + 8(log
22 +log
2x) −5 = 0
log
2x =t, t∊R
3(−t)
2 + 8(1 + t) −5 = 0
3t
2 + 8 +8t −5 = 0
3t
2 +8t + 3 = 0
√Δ =
√64−36 =
√28,
i dalej wychodza mi jakies brzydkie wyniki, co mam dalej zrobic? tak ma byc? dobrze rozwiazuje?
20 maj 09:48
patrycja: halo? moze mi ktos sprawdzic przyklad a) ktory napisalam na koncu?
20 maj 10:34
patrycja: bump
20 maj 12:23
patrycja: .
20 maj 14:54
patrycja: .
20 maj 18:00
Andrzej: hmmm mi wychodzi tak samo ale fakt że to jakieś potworne brzydactwo
20 maj 18:34