oblicz ile
Dorota: wiadomo ze suma wszystkich krawedzi prostopadloscianu o podstawie kwadratu jest rowna 32.
oblicz, ile co najwyzej moze wynosic pole powierzchni bocznej tego prostopadloscianu
19 maj 11:42
Eta:
Witam

a −−− długość krawędzi podstawy , a>0
h −− " " wysokości , h>0
8*a + 4*h = 32 => 2a + h = 8 => h = 8 − 2a więc 0< a < 4
P
b = 4a*h => P
b( a) = 4a*( 8 −2a)
zatem funkcja kwadratowa ze zmienną "a"
przybiera postać:
P
b(a) = − 8a
2 + 32a ( badamy jej maximum)
więc: a
max =
−322*(−8)
zatem: a
max = 2
to pole max. jest równe P
b( 2) =...... policz wartość
podstawiając za a = 2
19 maj 14:44
Dorota: dwa max? nie wiem teraz ktore to max a ktore min...
mozesz zapisac?
19 maj 19:17