obl V i ile ton sniegu zmiesciloby sie w piramidzie?
:): piramida cheopsa ma wys 146 m . jej podst jest kwadrat o boku 233 m. 1 metr szescienny swiezego
sniegu wazy 100 kg. ile ton sniegu miesciloby sie w tej piramidzie (wynik zaokraglij do 10 tys
ton.)
19 maj 21:56
aggeta: Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego to V=1/3Pp*H tak więc
V=1/3 * 2332*146 = 1/3*54289*146= 1/3*7926194 ≈ 263942260 m3 <−objętość piramidy
263942260*100=26394226000 kg =26394226 ton = 263942 tys. ton = 26394
Nie wiem czy dobrze ale mam nadzieję, że tak
Pozdrawiam