Trazpez
xxx: Hey babka z maty ściągnęła nam do rozwiązania z tej stronki zadania i mamy je rozwiązać... i
mam problem z jednym zadankiem.... Help me! To to zadanko: Oblicz pole trapezu którego
podstawy wynoszą 13 i 5 cm a ramiona 4 i 6 cm... Z góry dziękuje za pomoc
19 maj 16:27
macik:

masz wszystko
19 maj 16:31
macik: zobacz na wzor trapezu i tyle
19 maj 16:32
macik: wzor pola trapezu
19 maj 16:33
♊:

Jeżeli Twoja babka* bądź też prababka* je ściągnęła, to najprawdopodobniej też zobaczy ten
wątek.
Dorysowałem 2 wysokości dzieląc ten trapez na inne figury. Więcej Ci nie podpowiem, bo mnie
Twoja nauczycielka zabije :
)
____________________________________________________________________________
* Jesteś pewny, ze to właśnie Twoja babcia je ściągnęła ? Nie była to może nauczycielka ?
19 maj 16:35
macik: ahahahh II ale rama
19 maj 16:37
♊: macik − ja nie znam wzoru na pole trapezu (nie będącego trapezem równoramiennym) wykorzystujące
tylko informacje o podstawach i ramionach − może podziel się nim ?
19 maj 16:37
macik: to jest tak proste ze szokers
19 maj 16:38
macik: mam taki fajny ale to wymyslilem sam
19 maj 16:38
♊: macik − przy rowerze znalazłem . . .
Jak bym chciał ramkę zrobić to bym inaczej się za to zabrał . . .
19 maj 16:38
macik: II heheh ale Ty dowcipny wow
19 maj 16:39
♊: macik − matematyka ogólnie trudna nie jest, więc fakt, iż to zadanie jest proste jakoś mnie nie
dziwi
19 maj 16:39
macik: boki zrywac
19 maj 16:39
macik: II w liceum moze prosta
19 maj 16:41
♊: Jeżeli piszę, że cos jest proste, to jest to proste na całej długości.
Na przykład jeżeli mówię, że linia jest prosta, to znaczy, że ciągnie sie w nieskończoność i
jest prosta. Jeżeli nie ciągnie się w nieskończoność to to jest odcinek, a jeżeli nie jest
prosta to jest łamana.
Ergo − matematyka jest rownie prosta w podstawówce co i na poziomie akademickim.
19 maj 16:44
Jakub: Tutaj masz rozwiązanie
1817. A skąd wiesz, że nauczycielka wzięła zadania z tej strony?
Powiedziała wam?
19 maj 16:45
macik: II jasne heheh w lo to jest glupie podstawianie a na polibudzie to jest matma dopiero
19 maj 16:47
macik: a kto to byl ten ergo? hm?
19 maj 16:48
macik: II pewnie mi zaraz wiazanke puscisz co? ile masz lat mozna wiedziec/
19 maj 16:49
macik:
19 maj 16:49
♊: Niemniej jednak w dalszym ciągu nie poznałem Twojego genialnego wzoru. Mógłbyś się nim
podzielić?
Czemu akurat na polibudzie ? Nie tylko tam się matematykę wykłada . . .
19 maj 16:49
Jakub: @xpt
Właśnie, kto to jest ten ergo? Nie znam gościa
19 maj 16:50
♊: "ergo" po łacinie "więc"
19 maj 16:50
macik: hehehe to nas osmieszyl xd nei zdradze go
19 maj 16:51
♊: Ale w sumie ktoś z politechniki ma prawo tego nie wiedzieć
19 maj 16:51
macik: jestem kobieta dla sprostowania
19 maj 16:53
macik: to moge sie dowiedziec ile Pan ma lat?
19 maj 16:56
♊: Wybacz. Twój nick nie wskazywał jednoznacznie na płeć, więc skorzystałem z założenia, że jeżeli
w Polsce coś sie kończy na "a" to jest to płeć żeńska, a w przeciwnym wypadku jest to płeć
męska.
Jestem studentem jednej z Politechnik, i jeszcze mam zniżkę studencką na PKP (to odnośnie
mojego wieku).
19 maj 16:58
macik: bahahaxD spox wroclawska moze;>?
19 maj 16:58
macik: masz fajne poczucie humoru
19 maj 16:59
♊: Nie − na wrocławską politechnikę nei składałem papierów, ponieważ nie prowadzono rekrutacji na
wybranym przeze mnie kierunku (informatyka, studia stacjonarne) na bierzący rok akademicki.
Co do poczucia humoru, to nie każdy podziela Twoje zdanie.
19 maj 17:03
macik: mi sie bardzo podoba xD wiec pewnie poznanska

ale to juz nie wazne xD
19 maj 17:04
♊: Tak, poznańska.
Lubię szneki z glancem więc zostałem w wielkopolsce :P
19 maj 17:08
macik: o jak trafilam
19 maj 17:10
AS:

CE∥ BD
Pole trapezu = PΔACE + PEBDC (równioległobok)
AE = AB − BE = 13 − 5 = 8
Pole trójkąta znajdujemy wz. Herona
S =
√p*(p − a)*(p − b)*(p − c)
p = (a + b + c)/2 = (8 + 6 + 4)/2 = 9
p − a = 9 − 8 = 1 , p − b = 9 − 4 = 5 , p − c = 9 − 6 = 3
S =
√9*1*5*3 = 3*
√15
Obliczam wysokość trapezu
S = AE8h/2 ⇒ h = 2*S/AE = 2*3*
√15/8 = 3/4*
√15
Pole równolrgłoboku
Sr = EB*h = 5*3/4*
√15 = 15/4*
√15
Szukane pole trapezu
P = S + Sr = 3/4*
√15 + 15/4*
√15 = 18/4*
√15 = 4.5*
√15
19 maj 18:55
RunMan: macik: przedstawisz nam swój wzór, bo również jestem ciekawy
19 maj 20:10