Równanie okręgu
Kasieńka: Dany jest punkt A (2, −3) Napisać równanie okręgu o środku w punkcie A stycznego do prostej x=
−1,5
19 maj 17:55
kaz: wystarczy obliczyć odl.punktu A od danej prostej korzystając ze wzoru
| | IAx0+By0+CI | |
d= |
| a to jest promień |
| | √A2+B2 | |
19 maj 18:02
Andrzej: Odległość punktu A od tej prostej jest równa 3,5 (ta prosta jest "pionowa") − i to jest promień
szukanego okręgu.
Równanie okręgu: (x−2)2 + (y+3)2 = (3,5)2
19 maj 18:03
Bogdan:

Łatwo jest wyznaczyć długość R promienia okręgu.
Równanie okręgu: (x − 2)
2 + (y + 3)
2 = R
2
19 maj 18:04
Kasieńka: czyli promień wynosi 3,5 ?
19 maj 18:13
Andrzej: tak
19 maj 18:15