Prosze o Wyjaśnienie !
anka: Graniastosłup prawidłowy trójkątnyma objętość 37 . Jaką miałby objętość po wydłużeniu każdej
kawędzi dwukrotnie ?
19 maj 17:34
anka: pomocy ,,, nie ozumiem tego co podała eta ..
19 maj 17:39
Bogdan:
| | 1 | |
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego V = |
| a2√3*H, |
| | 4 | |
gdzie: a − długość krawędzi podstawy (podstawa jest trójkątem równobocznym),
H − długość wysokości graniastosłupa.
Wstaw do tego wzoru 2a w miejsce a oraz 2H w miejsce H.
19 maj 17:40
Eta:
Co to znaczy nie rozumiem? ......
jeżeli każdy bok powiększasz dwukrotnie,
to V = a*b*h => V
2 = 2*a*2*b*2*h = 8*a*b*h = 8*V
czyli ośmiokrotnie
Już rozumiesz?
19 maj 17:42
Eta:
Podobnie z graniastosłupem trójkątnym i każdym innnym
dlatego podałam Ci ,że wzrasta 23 = 8
19 maj 17:43
anka: no tak teraz już tak ... dzięki i sorki
19 maj 17:44
Bogdan:
Jeśli skala podobieństwa figur podobnych F
1 i F
2 jest równa k, to stosunek objętości
| | V1 | |
Tutaj skala podobieństwa k = 2, więc |
| = 23 = 8. |
| | V2 | |
19 maj 17:44
Bogdan:
Witam Eto

. Ech, chciałoby się westchnąć, prawda?
19 maj 17:46
Eta:
Witam

...... o taaak

Za chwilkę mnie nie będzie, więc do wieczorka
19 maj 17:48
anka: tyle że to jest trójkątn y..
19 maj 17:49
anka: .. nie miłam czegoś takiego jak skala podobieństwa figur
19 maj 17:49
Eta:
anka ..... nie szkodzi ,czy trójkątny?
W każdym tak jest .........
V
1 = k
3*V
2 gdy skala podobieństwa jest k .....
19 maj 17:51
Bogdan:
a o twierdzeniu Talesa słyszałaś anko?
19 maj 17:51
anka: nie .. jestem w 2 gimnazjum ... po twierdzeniu pitagorasa ... a nie telesa , przykro mi .
19 maj 17:52
Eta:
To jeżeli nie miałaś ?.... to tak jak Ci napisaliśmy z Bogdanem:
podstawiasz za a −−−−−− 2a
za H −−−−− 2H do wzoru na objętość .
v
1 =
8*v
2
19 maj 17:54
anka: no ok .. dziękuje .
19 maj 17:55