POMOCY!!!!!!!!!!!
jolcia3112: Zad. 1
Krzesła karuzeli zakreślają w czasie t = 6s okrąg o promieniu r = 6m. Oblicz prędkość kątową i
liniową krzeseł oraz częstotliwość obrotu karuzeli.
Zad.2
Piłka startuje ze stałym przyśpieszeniem a = 2m/s2. Oblicz drogę przebytą przez piłkę w
trzeciej i piątej sekundzie.
Zad.3
Stosunek masy elektronu poruszającego się w akceleratorze do jego masy spoczynkowej wynosi
1,1547. Oblicz wartość prędkości elektronu prędkości światła c = 30 000 km/s.
19 maj 17:29
Jakub: Zad1
| | 2πr | |
Prędkość kątową liczysz ze wzoru ω= |
| = podstaw i policz |
| | t | |
Jednostką prędkości kątowe są
rads
Zad2
Drogę przebytą w trzeciej sekundzie ruchu (nie przez trzy sekundy

) najlepiej policzyć w ten
sposób, że od drogi przebytej przez trzy sekundy ruchu od startu odejmujesz drogę przebytą
przez dwie sekundy ruchu od startu.
| | at2 | |
s(t) = |
| <− dla prędkości początkowej równej zero |
| | 2 | |
| | 2*32 | | 2*9 | |
s(3) = |
| = |
| = 9m |
| | 2 | | 2 | |
| | 2*22 | | 2*4 | |
s(2) = |
| = |
| = 4m |
| | 2 | | 2 | |
s
1 = 9m − 4m = 5m
Analogicznie możesz policzyć drogę przebytą w piątej sekundzie ruchu.
Zad 3
Korzystasz ze wzoru na masę w zależności od prędkości z jaką porusza się ciało
| | 1 | |
1,1547 = |
| /()2 |
| | √1−(v/c)2 | |
| | 1 | |
(1,1547)2 = |
| / * (1−(v/c)2) |
| | 1−(v/c)2 | |
(1,1547)
2 * (1−(v/c)
2) = 1
Dalej przekształcasz, wstawiasz z c 30 000 000 m/s i liczysz v
19 maj 18:23
Jakub: Napisz tutaj, czego dalej nie umiesz rozwiązać.
29 maj 20:05
jolcia3112: zadania 1 i zadania 3, nic a nic nie rozumiem
29 maj 22:57
Jakub: Zad1
Co tu nie rozumiesz? Masz r i t. Ja ci podałem wzór na prędkość kątową ω. Podstaw i policz.
Częstotliwość obrotu f = 1T = 16Hz
Zad 2
Dokończ zadania, czyli wylicz z równania v
29 maj 23:52