
a wiec tak:
,,W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między wysokoscia sciany bocznej i wysokoscia
ostrosłupa wynosi 30 stopni. Oblicz pole powierzchi całkowitej wiedzac że wysokosc ostrosłupa
ma 8√3"
pliz
!
Skoro kąt pomiędzy wysokością ostrosłupa a wysokością ściany bocznej tworzy 30o, to z
zależności ekierkowej mamy:
wysokość ściany bocznej: 2√3 / 3 * H, 2/3 wysokości podstawy: √3 / 3 * H
Skoro 2/3 wysokości podstawy to √3 / 3 * H, można obliczyć wysokość podstawy, a mając
wysokość podstawy można obliczyć bok (wysokość Δ równobocznego: a√3 / 2).
Mając bok podstawy oraz wysokość ściany bocznej liczymy pola 4 trójkątów... i to koniec
troche jestem ciemny, wiem odp
IOEI = 13*hΔ równob
IEWI = hb −−−− wysokość ściany bocznej
a −−− krawędź podstawy
H −−− wysokość ostrosł.
kąt 30o −−− ( zielony , między H i hb)
więc :
H iest wysokością trójkąta równobocznego o boku = hb
zatem:
| hb√3 | ||
H= | ||
| 2 |
| hb√3 | ||
= 8√3
| ||
| 2 |
| a2√3 | ||
Pp= PΔ równob = | ||
| 4 |
| a2√3 | ||
Pc = | + 3*12*a*hb
| |
| 4 |
dzieki dzieki dzieki